KHKaren tippar HockeyAllsvenskan – Plats 7

 

Lag: Karlskrona HK

 

Tippas på plats: 7

 

Medelålder: 25,28 år

 

Nyförvärv: Tom Linder, Russ Moyer, Henrik Nilsson, Maksim Matushkin, Joel Kellman, Erik Thorell, Jason Walters, Niklas Lihagen, Mattias Granlund och Victor Löfstedt

 

Förluster: Nick Angell, Simon Karlsson, Jordan Smotherman, Jesper Jensen, Pär Lindholm, Stefan Gråhns, Austin Block och Martin Janolhs

 

Kommentar: Janne Karlsson har lämnat klubben och är nu tränare i SSK. Istället är Pelle Hånberg ny befälhavare tillsammans med Tobbe Karlsson. Vid sin sida har de en av landets skickligaste målvaktstränare i Anders Palm och fysguru Miro Zalar.

 

Karlskrona HK var HockeyAllsvenskans stora överraskning den gångna säsongen. Från att ha varit toksist säsongen 12/13, var förvandlingen total. Laget ledde länge serien och blev till sist femma i tabellen. Efterföljande play off gick också bra. Man var ”bara” en seger mot Rögle från att få spela Kvalserien till SHL.
Framgångarna gav förstås eko över Sverige och med blickarna riktade mot sig, förstod man tidigt att några av våra guldkorn skulle försvinna.
Sportchefen Stefan Bengtzén gick också förlorad, då han värvades till Brynäs i SHL.

 

Vi ska titta lite närmre på nyförvärv och förluster.

 

Av nyförvärven som tillkommit finns det många spännande namn.
Victor Löfstedt som hämtats från Oskarshamn är en kvick liten lirare som har ett underbart spelsinne. Kan på egen hand styra upp ett powerplay.
Tom Linder är en backrese som närmast kommer från Leksand i SHL. Har många strängar på sin lyra och kommer vara en av seriens bästa backar.
Russ Moyer har hög grundkapacitet, men fick inte riktigt till det i Oskarshamn. Kommer få en nytändning här och visade senast mot Malmö vilken hög klass han besitter.
Erik Thorell vann VM-Guld med småkronorna säsongen 11/12. Tjugotvååringen har redan gjort 105 SHL matcher och är ett spelgeni.
Tyvärr körde han fast i Rögle förra säsongen. I KHK kommer han få en mer framträdande roll och då kommer vi också få se en helt annan Thorell på rinken. Var så säkra! Han har kommit mer och mer för varje träningsmatch som gått.
Jason Walters har de två senaste säsongerna huserat i Danmark. Innan dess gjorde han det bra i Västerås. Har mycket inombords, men behöver lite matcher för att komma upp i tempot som är här. Potential att bli bättre och bättre ju längre säsongen lider.
Henrik Nilsson jämförs med Simon Karlsson. Backen som kommer från KRIF behöver matcher i HA och kommer växa och växa under säsongen.
Mattias Granlund är ingen rolig kille att möta på rinken. Han är som en varböld. Hur man än försöker få bort honom är han där och irriterar. Kommer göra massa nytta.
Maksim Matushkin är en back från Vita Hästen som har enorma offensiva kvalitéer. Jobbar nu med den defensiva biten och har verktyg i lådan för att på sikt bli en toppback i HA.
Joel Kellman lånades hem i några matcher redan förra säsongen. Visade då med eftertryck hur mycket han utvecklats. Joel blir bara vassare och vassare. Har sett pigg ut i träningsmatcherna.
Niklas Lihagen som egentligen inte behöver någon närmre presentation. Han är en rutinerad spelare på denna nivån och här vet man vad man får alla dagar i veckan. Kommer att bli enormt viktig!

 

På förlustsidan finns det flera kännbara tapp. De fyra tyngsta förlusterna är:
Jesper Jensen som var en av de bästa (kanske den bästa) centrarna i hela HA gångna säsongen. Har nu lämnat för Rögle.
Nick Angell som var en av seriens mest tongivande backar. Har nu lämnat för Västerås.
Jordan Smotherman som gångna säsongen gjorde 55 poäng på 53 matcher. Starka papper! Spelar kommande säsong i Finland.
Pär Lindholm som vann alla puckar runt omkring sig och som har ett enormt utvecklat spelsinne. Värvades till Svenska Mästarna Skellefteå AIK.

Summering: Karlskrona HK tippades hamna sist innan säsongen drog igång ifjol. Hur det blev vet vi nu…
Det blev en fantastisk säsong!

Nu är KHK åter tippade att tillhöra de nedre regionerna av många så kallade experter.
Jag tror att de har tokfel och säger som vid samma tidpunkt förra året: Detta blir bra!

KHK är väl förberedda inför vad som komma skall. Hemma i Telenor Arena lyfter den fantastiska publiken laget ytterligare och där är man svårslagna.

Visst har man tappat några riktigt ”tunga namn”, men samtidigt har det tillkommit både nyförvärv som har potential att bli väldigt duktiga och andra som vi vet har klass sedan tidigare.
Dessutom är jag säker på att några av de ”gamla” lirarna kommer att blomma ut ytterligare, efter ännu en sommar med Miro.

På förhand ser kanske Karlskrona lite profilfattigare ut. Men så sades det även inför förra säsongen. Det är tiden som skapar profilerna!
Jag är 100% säker på att man denna säsongen är starkare som L-A-G!

Jag tror att detta laget kommer växa sig starkare och starkare ju längre säsongen går. Pelle Hånbergs spelfilosofi kommer alltmer att sätta sig och när det ska summeras tror jag på en sjundeplats och positivt kval.

Vad tycker grabbarna i laget om detta? Ger de snabb replik och placerar sig högre?…


Kom ihåg:
Det är viktigt att just Du finns på läktaren när pucken släpps. Du är en av faktorerna för att den magiska stämningen skapas i arenan och poängen stannar i staun. Du är också en del av att Vi tillsammans skapar nyfikenhet kring vår stad och klubb.

Vi syns i arenan!

Det Är Vi Som Är KHK!

/Peter KHKaren