KHK föll mot Växjö – Är det KRIS?…

Igår lördag spelade KHK hemma mot Växjö Lakers. Det slutade med en 2-4 förlust. Undertecknad hade tyvärr ingen möjlighet att se matchen live. Min katt var nämligen sjuk och jag fich åka till veterinären istället. (Där löste sig allt till det bästa med henne.) I efterhand har jag nu studerat Karlskrona vs Växjö tre gånger och vågar påstå att jag har bra koll på fighten.

KHK var verkligen laddade när man gled in på isen i ABB Arena. Att det stod 0-0 på tavlan efter tjugo spelade minuter ska Växjö tacka sin lyckliga stjärna för.
När KHK till slut gör 1-0 i andra perioden var det verkligen välförtjänt. John Henrion hittade där kassen från kanten på ett magiskt sätt. Växjö var därefter nere i brygga.

Karlskrona tryckte på för 2-0. Sam Hallam gör då ett genidrag efter 8.53 spelat när han begär timeout. Sam lyckas samla ihop sina spelare som fattar allvaret och lägger in en växel till. Samtidigt känner säkert spelarna i KHK att man verkligen har Växjö i gungning. Det blev en slags falsk säkerhet. Smålänningarna trycker gasen i botten när signalen går för spel igen. När uret visar 15.05 har man vänt till 1-2 genom mål av Patrik Lundh och Robert Rosén.
Efter detta bryska uppvaknandet får Karlskrona fart på skridskorna igen. Man är ett stolpskott från kvittering.

Självklart hade laget peppat varandra för att vända på steken i den tredje perioden. Då händer det som inte får hända. Cory Murphy bokstavligt bombar in 1-3. Snacka om käftsmäll. Att det sedan blir 1-4 ser jag som en följd till detta. Det hjälper förstås sedan inte att KHK reducerar till 2-4 i spel fem mot tre. Man hade aldrig chansen att jaga ifatt.

 

Karlskrona äger verkligen första halvan av matchen. Där skulle man ha punkterat fighten. Efter timeouten vänder Växjö på matchbilden.
Detta ger förstås tusen frågor. Alla vill lösa varför vi inte lyckas knipa poäng. Jag ska också ge min syn på saken.

Varför gör vi inte mål på våra lägen?
Personligen är jag övertygad om att det beror på ett par faktorer. Dels är vi färska i SHL kostymen. Allt går lite fortare i denna serien och man måste både tänka och handla kvickare nu. Något laget håller på att lära sig. Den andra pusselbiten handlar om självförtroendet. När man är inne i motflyt tvekar man någon tiondel för länge innan skottet kommer. Då hinner motståndarmålvakten dit.

Hur ska detta vända?
Framförallt måste Vi supportrar stå enade och ge laget tiden att få lära sig hur det går till i SHL. Man lär sig nya små detaljer i varje match. Att sätta press på våra egna killar i detta läget kan bli förödande. Med vårt stöd  får de trots uppförsbacken medvind i ryggen. Tillsammans når Vi snart toppen på backen och då har det vänt. Ett par enkla mål kan vara allt som behövs. Det där med självförtroende är en hel vetenskap. Lika fort som det kan försvinna kan det komma tillbaka.

 

Är det inte kris och borde inte klubbledningen agera?
Nej, det är inte ens i närheten av kris. KHK är nykomlingar i högsta serien. Som säkert alla vet får man då avsevärt mindre miljoner från SHL. Det får Malmö och Rögle också. Men de kan ändå ha större spelarbudget, då det finns många stora företag i Malmö och Helsingborg. Av förklarliga skäl finns inte den möjligheten i lilla Blekinge. Här värvar man inte stjärnor. De utvecklas istället till mycket bra ishockeyspelare i en härlig miljö. Tiden kommer visa att KHK går rätt väg.

 

Vad är det värsta som kan hända? 
Det är att Karlskrona kommer till negativt kval och får spela en bäst av sju serie mot något lag från HockeyAllsvenskan.
Om KHK hade legat kvar i HA, då hade det bästa som kunde hänt varit att komma till den matchserien. Ser man det så får allt ett annat perspektiv. (En sådan eventuell matchserie tror undertecknad på toppchans att vinna.)
Kom ihåg: Denna säsongen gäller det bara att överleva i SHL. Nästa då…

Nu står Vi tillsammans upp för laget och klubben, för…  –
Det är Vi som är KHK!

 

/Peter KHKaren