Fy skäms och dumstrut på!

Inför sista omgången av HockeyAllsvenskan hade Mora IK inget av eget intresse att spela för. Däremot var man ändå inblandad i dramatiken. Om Mora skulle besegra Rögle, ja då hade man gett Karlskrona chansen att gå förbi skåningarna.

I tävlingsreglementet står det klart och tydligt att varje lag i tävlingsmatch är skyldiga att ställa upp med bästa laget. Läs mer här: PDF-dokument.

Mora väljer att skicka fem spelare att istället spela med J20 laget. Inte vilka spelare som helst för den delen. Deras två förstabackar och deras två bästa centrar.

När deras klubbdirektör Peter Hemodsson uttalar sig om att de ställer upp med bästa laget för dagen, då slår han något slags rekord i dumhet.
Att skicka 31 åriga Jonas Westerling till J20 när så mycket står på spel för en annan part, det ger såklart ett löjets skimmer över både Mora IK och i förlängningen Mora som stad.

Den gode Westerling säger själv till Aftonbladet: ”Jag hade själv blivit förbannad om någon gjort så”. Inget ont om Jonas. Han gör bara vad hans arbetsgivare ger för order.

Mora IK har däremot gjort bort sig inför hela Sverige.

Fy skäms och dumstrut på!

Att reglerna är otydligt skrivna är en annan sak. Som det är nu kan Mora vidhålla att man ställde upp med sitt bästa lag för dagen.
Detta utnyttjar då Mora till sin fördel. Det finns många skrivna och oskrivna regler i vårt samhälle. Man försöker fostra barn till sann sportmanship anda. Att följa och visa respekt för regler och motståndare. Inte lätt för barn/ungdomar att förstå, när man som i Moras fall gör precis tvärtom.

Självklart kommer KHK med Bengtzen i spetsen att påtala saken till förbundet. Löjligt och onödigt tycker kanske någon. KHK får ju ändå ingen Kvalserieplats. Nej, det får de inte, men regler är till för att följas och inte för att man ska kringgå dem. Måtte det vara sista gången som detta inträffar i hockeySverige! Mora IK har mycket att jobba på, för att bygga upp förtroendet inför övriga Sverige igen. Just nu är man en stor skamfläck.
Hade jag haft klubben i mitt hjärta, ja då hade skammen varit ännu större. Nog om detta.
Fram till Vi hörs igen:

Var rädda om Er och glöm inte…

Du vandrar aldrig ensam, För Det Är Vi Som Är KHK!

/Peter KHKaren

One Response to "Fy skäms och dumstrut på!"