Vilket raffel, Förutsättningarna och Fantastiska Skellefteå

På fredagskvällen spelades näst sista omgången av Kvalserien till SHL. Ingen av matcherna avgjordes under ordinarie matchtid och med en omgång kvar att spela är det upplagt för raffel.

Rögle BK som varit Kvalseriens stora överraskning låg tvåa inför dagens omgång. Man hade nu hemmamatch mot jumbon Västerås. En räkmacka mot ett redan avsågat lag tyckte nog många på förhand. Pojkarna från gurkstaden visade direkt att man tänkte sälja sig dyrt.

I en mycket jämn förstaperiod tar bortalaget ledningen med 0-1 efter 13.59.

Rögle började förstås att jaga kvittering. När uret visar 18.34 sätter man också trissan i mål. Bibic hittar Zaar och pucken tar på den sistnämndes skridsko och in i kassen.

Fransson i Västeråsmålet protesterade vilt och menade att han blivit hindrad.

Efter en mycket lång domarkonferens kom slutligen nådiga nicken och ett stort hemmajubel utbröt.

1-1 stod sig sedan matchtiden ut. Andra akten var jämn och i slutperioden forcerade Rögle för ett segermål. Trots mängder av chanser ville pucken inte in. Sudden förblev också mållös. På straffarna var Västerås betydligt kylare för dagen. Man vinner matchen med 1-2.
Trots torsken behåller Rögle andraplatsen inför sista omgången.

Malmö och Djurgården möttes i en stekhet fight. Hemmalaget fick en drömstart då Jens Olsson nyper in 1-0 redan efter tolv sekunder. Resten av perioden är sedan jämn och båda lagen vaskar fram chanser.

Efter pausvilan kommer ett taggat Malmö ut på isen. Man äger perioden spel och chansmässigt, men Djurgården spelar ett perfekt genomfört bortaspel och förvaltar sina chanser.

Efter att Malmö tagit ledningen med 2-1 vände gästerna till 2-3 med en period kvar.
I slutakten ville förstås Rödhökarna vända på steken igen. Man spelade emellertid spänt och omständligt. Med 2.16 kom förlösande 3-3 under en våldsam press, där Malmö hade plockat målvakten.

I sudden avgör sedan Djurgården och tar den viktiga bonuspoängen.

AIK tog sig an redan klara Örebro på Hovet.
Hemmalaget är det bättre laget i första perioden och leder rättvist med 1-0 när det är dags för paus.
Målskytt var Dennis Nordström.
I andra perioden var stockholmarna också det något bättre laget. Det var därför en kalldusch när gästerna kvitterade till 1-1 efter 18.19 spelat.
Båda lagen har sedan chansen att avgöra i slutakten. Det blir dock inga fler mål under ordinarie
tid eller sudden.
Det blev därefter en lång och gastkramande straffläggning där Marcus Weinstock till slut kunde avgöra och spika slutresultatet 1-2.

Fyra lag har därmed chansen till andraplatsen och avancemang till SHL.

Hur är då förutsättningarna?

Seriefemman AIK möter Rögle på bortaplan och måste vinna sin match med minst två måls marginal. Samtidigt måste Örebro besegra Malmö på hemmaplan och Västerås måste skrälla mot Djurgården på Hovet.

KHKaren taxerar chansen för AIK: Jag ger inte stockholmarna mer än högst fem procents chans. Det är för mycket om och men för att drömmen ska bli sann.

Malmö ligger nu fyra i tabellen. De måste själva besegra redan klara Örebro på bortaplan under ordinarie matchtid. Samtidigt måste Västerås besegra Djurgården i Stockholm och Gnaget måste ta full pott i Ängelholm.

KHKaren taxerar chansen för Malmö: Jag ger inte skåningarna heller mer än fem procents chans. Man är för beroende av andra lags framfart och det krävs mängder av medstuds.

Djurgården är just nu trea i serien och man avslutar med hemmamatch mot Västerås. Järnkaminerna måste förstås vinna själva. Om Rögle samtidigt tappar poäng spelar man i SHL till hösten. Skulle däremot Rögle vinna sin hemmamatch, då måste Djurgården vinna sin match med två mål mer. Exempel: Vinner Rögle med 2-1 behöver DIF vinna med 4-1 eller 5-2 osv…

KHKaren taxerar chansen för Djurgården: Det känns som att man har en jättechans att greja detta. Hemma mot avsågade Västerås kommer man bäras fram av hemmapubliken. Det kan mycket väl bli en riktig målexplosion för Djurgården och jag tror man har nittio procents chans att ta andraplatsen.

Rögle är just nu tvåa och man behöver förstås vinna sin hemmamatch mot AIK. Samtidigt får inte ev. Djurgårdsvinsten inte bli större än + 1 måls differens mot dem själva. Exempel: Vinner Rögle med 3-2 får Djurgården vinna med 3-1, 5-3, 4-2 osv. Segrar Stockholmarna med större siffror är det kört.
KHKaren taxerar chansen för Rögle: Jag tror att AIK blir en svår nöt att knäcka och vinner Ängelholmslaget, är det inte troligt att segersiffrorna skjuter i höjden. Rögle blir därför beroende av att Västerås klarar av att hålla jämna siffror på Hovet. Med tanke på detta tror jag att det är åttio procents chans att skåningarna spelar SHL hockey nästa säsong.

Vilket raffel som väntar på måndag!

Fantastiska Skellefteå går fram som en ångvält i SM-slutspelet. Idag besegrade man Linköping med 4-1 och har nu 3-0 i matcher.
Vad ska stoppa dem att ta ett nytt Guld?

Intervjuserien med Stefan Bengtzen fortsätter idag lördag. Det är dags för avsnitt 2 av 3. Se separat inlägg.

Fram till Vi hörs:

Var rädda om Er och glöm inte…

Du vandrar aldrig ensam, För Det Är Vi Som Är KHK!

/Peter KHKaren

One Response to "Vilket raffel, Förutsättningarna och Fantastiska Skellefteå"
  1. Vänta nu Peter, är inte du mattelärare?
    90% chans att DIF spelar i SHL, 80% att RBK gör det och 5% vardera för MIF och AIK. Bara ett av dem kan lyckas. 90+80+5+5 = 180 %, kan inte bli mer än 100%.
    50/40/5/5 % tror jag du menar, dvs DIF lite större chans än RBK
    ;)