Orange eller röd? – Så här tror jag…

På sociala medier har det stormat sedan KHK gått ut och deklarerat att man nu bestämt sig för att klubbfärgen är orange och svart och inte röd/svart. Även klubbmärket går nu i orange.

Många jublar, medan andra rasar över beslutet.
Vad är då förklaringen till denna sprickan mellan supportrarna? Jag tror att det ligger till så här: Karlskrona IK spelade som bekant i orange/svarta ställ. Det var många, många som tog laget till sitt hjärta. Tyvärr så slutade klubbens era med en konkurs. Alla som var med på den tiden har mycket varma känslor för färgkombinationen orange/svart i ishockeysammanhang. Därför jublades det högt från denna gruppen när laget gångna säsongen bytte färg. Många av dessa supportrar hade gärna sett att klubben bytt namn till Karlskrona IK och gärna fått nytt klubbmärke med eklöv och korsade klubbor.

Ur askan efter Karlskrona IK föddes Karlskrona HK. Nytt namn, färgerna rött/svart och en ekoxe i klubbmärket. De som hoppade på resan någon gång från födelsen av nya klubben fram till nu, har många gånger inga band till Karlskrona IK. För dem är det rött/svart, ekoxe och Karlskrona HK som gäller. Självklart protesterar de nu högljutt.

Anledningen till att den sistnämnda gruppen inte har några band alls till Karlskrona IK beror helt enkelt på att man inte fått historien. Det fanns en tid då många skämdes över Karlskrona IK och konkursen. Det var något som skulle sopas under mattan och man talade inte alls om den tiden. När inte historier förs vidare kan ingen bli berörd som inte var med.
Historia är viktigt. För många år sedan slogs jag för att man någonstans i arenan skulle ha en ”historievägg”, där foton och priser från förr visades upp. (De gråa väggarna i arenans kulvertar hade dessutom blivit mycket roligare.) Jag fick dock inget gehör för detta.
Men en sådan vägg hade man automatiskt fört Karlskrona hockeyns historia vidare. Även om KHK gick i konkurs finns det oändligt många saker att vara stolt över i den klubbens historia.
Målet måste alltid vara att föra Karlskrona hockeyns historia vidare.
Historien är alltid viktig. Både i samhället och inom idrotten.

 

Jag vet olika människor som både har KIK och KHK märket intatuerat på sin kropp. Människor lever och våndas med sin klubb. Man skaffar sig en historia tillsammans med klubben och andra supportrar.
Därför har förstås ingen sida mer rätt än den andra.

Hade Karlskronas hockeyhistoria förts vidare långt tidigare, ja då kan jag lova att det gått mycket enklare att byta klubbfärg nu.
Jag avslutar med att konstatera följande: KHK har gått från illrött till att bli allt närmare orange för varje säsong som gått. Det är bara att titta på de första matchställen och framåt. Nu är man framme vid färgen orange.
När man väl bestämt sig är det mycket viktigt att man en gång för alla spikar att denna klubbfärgen ska vi ha och stå fast vid det.

 

Nu lägger Vi energin på hockeyn istället!
Det är Vi som är KHK!

 

/Peter KHKaren