KHKaren tippar HockeyEttan södra – Del 2 av 3

Spåkulan och jag fortsätter att tippa HockeyEttan.

 

8. Halmstad

Kommentar: Hallänningarna slutade på plats 7 förra säsongen. Nu tror jag det blir ett pinnhål lägre.
Det tyngsta nyförvärvet är utan tvekan Rickard Palmberg. Tjugosexåringen fick förra säsongen spela 25 matcher i HockeyAllsvenskan med Södertälje. Hade innan dess producerat massa poäng under ett antal år i division 1. Att man snuvade Nybro på Palmberg värmer alla Halmstadsupportrar. Var så säkra! Rickard kommer göra massa nytta under säsongen. Jag väljer också att lyfta fram backen Jesper Mattsson. Han bar C:et i Leksand J20 förra säsongen och det säger en hel del. Det här är ingen storväxt pjäs. Är däremot spelintelligent. Kommer låta tala om sig.
På förlustkontot är Douglas Lögdal ett tungt avbräck. Tjugotvååringen som nu skrivit på för Mariestad gjorde förra säsongen 31 poäng på 36 matcher. Lämnar ett stort tomrum. Att både backen Magnus Nyberg och forwaden Patrik Bergström lägger av lämnar också en stor saknad.
Halmstad känns aningen tunnare denna säsongen. Föreningen har inte riktigt lyckats resa sig fullt upp sedan ”Hammers” gick i konkurs. Halmstad har supertrevliga supporters som verkligen är värda en framgång. Jag tror dock de får vänta på denna. Trots att man är bra på hemmaplan blir det bara plats 8.

 

 

 

7. Vimmerby

Kommentar: Man slutade förra säsongen trea i västra HockeyEttan. Nu är man överflyttade till en tuffare serie och jag tycker inte man har riktigt samma slagkraftiga lag.
Hela femton nya ansikten får Vimmerbypubliken stifta bekantskap med. En av dessa är Filip Mingotti från KHK. Han är bara 21 år, men har redan 121 HockeyAllsvenska matcher på kontot. Kommer absolut vara en nyckelfigur på backsidan. Hampus Harlestam gjorde 39 poäng på 36 matcher för Hammarby i tunnelbaneserien senaste säsongen. Mycket värre motstånd nu, men ändå värd att bevaka då han har god spelförståelse och är under utveckling. Bröderna Robin och Jesper Kokkonen som kommer från Djurgården J20, respektive Huddinge är två spelare som gör jobbet för laget och samtidigt kan producera en del poäng. Backen Filip Bergmark kommer från Örebro. Tjugoåringen har några gånger fått sitta på bänken i SHL. Nu rätt omgivning att utvecklas i. Martin Sandgren från Almtuna lirade bara 7 matcher gångna säsongen. Har annars 19o matcher i HA på meritlistan. Hittar tjugofemåringen tillbaka är han förstås intressant. Det finns ett par nyförvärv till som kan låta tala om sig.
Poängmaskinerna Niklas Svensson och Markus Palmberg har båda skrivit på för Nybro. Målvakten Calle Brattenberger återfinns numera i Södertälje. Jeff Smith hann med att visa god potential i de få matcher han gjorde för Vimmerby. Finns nu i Tyskland. Det finns några tapp till som man skulle kunna nämna.
Vimmerby har många intressanta nyförvärv, men jag har svårt att hitta den röda tråden i värvningarna. Man är ett av många lag som med medflyt kan hugga om en Allettanplats. Grundtipset är plats 7.

 

 

 

 

6. Nybro

Kommentar: Smålänningarna slutade femma förra säsongen. Jag tror på snäppet sämre placering denna säsongen.
Starkast av nyförvärven lyser det kring Niklas Svensson från Vimmerby. Tjugotreåringen gjorde 31 poäng på 35 matcher förra säsongen. Spelar i en tuffare serie nu, men kommer fortsätta att producera.
Markus Palmberg är en annan poängmaskin från Vimmerby. Svarade förra säsongen för hela 37 poäng på 34 matcher. I övrigt har man bland annat knutit till sig fem J20 spelare och ett par av dessa kommer säkert låta tala om sig.
Duon Jack Berger och Markus Piispanen producerade tillsammans 63 poäng i Nybrotröjan. Det är kännbara förluster. Även Robin Larsson är en pålitlig poängplockare som inte längre finns i klubben. Personligen kommer jag också att känna saknad av Troy Davenport i kassen. Han kan ”allt” vissa dagar.
Nybro får ser som en outsider. Här finns kultur och tradition. Skulle man få en bra start på serien kan man vara med och hugga om den sista Allettanplatsen. Utgångstipset är ändå plats 6.

 

 

 

 

5. Kristianstad

Kommentar: Många gånger har klubben satsat för att ta klivet upp. Det har man inte lyckats med. Denna gången ser man inte den där riktiga satsningen. Förra säsongen vann man serien, innan man ”säckade ihop” i Allettan. Den här gången tror jag man hamnar sämre till och tar den ack så retfulla femteplatsen och därmed missar spel i Allettan.
Bland nyförvärven märks framförallt tjugoettåriga Oskar Norlöv. Han kommer från Troja och gjorde förra säsongen 32 poäng på 33 matcher. En kille på väg framåt i sin utveckling. Thom Flodqvist från KRIF är en annan spelare som måste nämnas. 35 poäng på 29 matcher gångna säsongen är starka papper. Ben Danford är en transatlant som hämtats i franska ligan. Det rör sig om en spelare som är duktig offensivt. Dock inte lika vass defensivt. Efter två säsonger i Pantern är nu Viktor Sundström tillbaka i Kristianstad. Gör alltid sitt jobb på isen. Jesper Wärvik var borta från hockeyn hela förra säsongen. Det är inte lätt att då komma tillbaka. Ska han lyckas? Är i så fall en lagspelare. Fredrik Asplund gjorde det bra i Västervik gångna säsongen. Annan miljö nu, men kan fortsätta producera i rätt omgivning.
Olle Liss svarade för 33 poäng på 36 matcher senaste säsongen. Har nu dragit till Danmark. I övrigt är det inga poängmaskiner som lämnat klubben. Däremot riktiga fanbärare som Johan Andersson och Seth Wikskal. Det är spelare som står där stadigt och kan lyfta laget när marken skakar. Ytterligare några lagspelare har försvunnit.
Kristianstad kommer förstås att göra allt för att överbevisa mig och spåkulan. Får man ihop laget kan man vara däruppe och hugga. Mitt tips är dock plats 5.

 

/Peter KHKaren