Hur bra är Karlskronas nyförvärv – blandat och provocerande hockeysurr

KHK har kommit en bra bit på väg med att spika sin trupp inför säsongen 17/18. Det fattas nu bara en målvakt och två forwads. Mycket spännande!

Hur bra har då KHK värvat hittills?
Jag tänkte ge min syn på saken och jag har betygsatt nyförvärven på en skala från 1-10, där ett är botten och 10 är topp.

Cory Murphy – En spelare som vunnit VM och SM-Guld, blivit vald till bästa back i SM-liga och gjort mest poäng bland backarna i samma liga, behöver förstås ingen närmre presentation. Han har ett grymt förstapass och är ett riktigt hot från sin backposition i anfallszon. Cory är 39 år och kommer hinna fylla 40 bast innan säsongen är över. Även att han är extremt bra tränad så tappar man lite snabbhet med åren. Inte ens Murphy kan upphäva dessa naturlagar. Detta uppväger han med en enorm rutin och ”lagpappan” torde vara given. Betyg 8.

Bobbo Petersson har rutin från högsta serien med sina 176 SHL matcher. 24-åringen har utvecklats för varje säsong som gått och är under fortsatt utveckling. Bobbo är ingen back som Vi ska vänta Oss offensiva stordåd från. Han är en defensiv pjäs som är stark i kroppen och läser spelet bra. Petersson är en Karlskronakille som nu väljer att återvända till moderklubben. Härligt med spelare som visar klubbhjärta, till skillnad från andra som spelar under devisen: ”You pay – We play”. De matcherna jag såg med Örebro den gångna säsongen var han deras bästa back. Har alla förutsättningar att höja sitt betyg under säsongen. Betyg 7+.

Carl Persson är en 21-åring som fick sitt stora genombrott den gångna säsongen. I HockeyAllsvenskan spelade Carl 51 matcher och svarade för 44 poäng. Han inledde säsongen i BIK Karlskogas fjärdekedja, men arbetade sig uppåt under säsongen. Han fortsatte sedan i kvalet mot SHL att göra 6 poäng på 10 matcher. Persson är en ung kille med stora utvecklingsmöjligheter. Det är en kille som kan göra det oväntade. Samtidigt ser jag honom likt en Viklundtyp, men som kan hålla i pucken längre. Det är klasskillnad på HockeyAllsvenskan och SHL. Carl måste fortsätta sin utveckling från gångna säsongen. Är han mogen att ta det steget? Jag är inte helt säker. Det här kan bli ett stort utropstecken och ingen skulle bli gladare än jag om så blir fallet. Jag hoppas få höja betyget rejält. Spännande! Betyg 6.

Henrik Törnqvist är en enormt spännande värvning. 20-åringen är en mycket välskolad hockeyspelare. Han har lirat i pojk och J landslag från U16 och framåt. Det säger väl allt om potentialen i den här ynglingen? Bland Linköpings många ”stjärnor” fick Henrik inte det riktiga förtroendet. Han spelade i fjärdekedjan och svarade för 13 poäng på 50 matcher. Det här är ingen kille som ska husera i en fjärdelina. Det är en spelande grabb. Med stort förtroende och rätt omgivning kan detta bli hur bra som helst. En av de mest spännande värvningarna i KHK på många år. Betyg 9.

Det ska som sagt in tre spelare till. Vilka det blir har jag min klara uppfattning om. Tror även att det kanske kan dyka upp någon till. Mer än så vill jag inte säga i nuläget.
Vad många tycks glömma är att KHK inte har samma pengar att handla spelare för som andra klubbar. Vi har inte samma publik och marknadsintäkter. Det går inte att trolla. Vi måste hitta pärlorna och förädla dem.

KHK ska också ha in ny klubb och sportchef. Det är nog hyfsade chanser att valet faller på Charlotte, även om fler kandidater ska granskas och intervjuas. Sportchef tror jag inte tillsätts förrän till sensommaren. Utmärkt tillfälle att kunna spara lite pengar. Vi har nästan truppen spikad och de som ska in nu fixar Molin och Aaro. J-lagen styr Tobbe Karlsson upp och på damsidan fixar Conny Olausson pusselbitarna. Sportchefens övriga uppgifter hinner han ta tag i innan säsongen startar.

AIK står utan tränare sedan Roger Melin sa upp sig och gick till Brynäs. Nu har Pelle Hånberg erbjudit sina tjänster till Solnaklubben. Bara att hoppas Pelle får jobbet. Tyvärr tvivlar jag på att så blir fallet. Som jag sagt innan är Pelle en fantastisk människa. Men…
Det var så många som kritiserade KHK när Pelle fick lämna. Det var till och med de som idiotförklarade både sportchef Sundlöv och andra styrande i KHK för beslutet. Den minnesgode kommer ihåg att jag då skrev att det alltid finns en anledning till att tränare får gå.
Man kan ju undra varför inga andra klubbar i SHL eller HockeyAllsvenskan hugger i Hånberg om han är den fantastiska tränare som så många lyfte fram honom till. Han borde i så fall vara ett mycket jagat villebråd. Många klubbar har bytt tränare. Istället får han nu jaga ett nytt tränarjobb. Jag vill återigen betona att jag önskar Pelle allt gott både på hockey och privata planet. Med dessa rader ville jag bara få fram att myntet alltid har två sidor. Har man inte sett båda sidor ska man vara försiktig både med att hylla och såga.

Kampen om SM-Guldet fortsätter. HV71 har imponerat stort och är redan Finalklara. Idag kan Frölunda göra dem sällskap vid seger borta mot Brynäs. Jag tror faktiskt det blir så. Senaste mötet var en uppvisning av laget från Göteborg.

Rögle försvarade sin plats i SHL. Bra jobbat! Leksand gick det inte lika bra för. Man fick respass av ärkerivalen Mora. Det har nu varit så många återtåg att i fortsättningen är det väl lika bra att leksingarna köper tur och retur biljett?… Förutom att det blir ett nytt lag i SHL ser jag inga fördelar med att Mora bytte plats med Leksand. KHK får kanske inte Nilsson tack vare det och Mora fyller inga arenor. Mycket klirr i kassan som försvinner tack vare den skiftningen. Stort Grattis till Rögle och Mora!

KHK besegrade Västerås i den HockeyAllsvenska Finalen och tog SHL platsen. Därefter har det gått utför med stackars Västerås. Nu trillade man ner i division 1. Det blir en lång väg tillbaka. Olika falla ödets lotter… Troja är klart för HockeyAllsvenskan. Stort Grattis! Om den andra platsen slåss Södertälje och Kristianstad. Fördel för kringlorna, då laget från Skåne är beroende av andra lag.

Det blir tre Blekingelag i division 2 nästa säsong. Detta sedan Sölvesborg tagit steget upp från division 3. Stort Grattis! Många härliga derbyn väntar.

Ni glömmer väl inte legendmatchen 22/4? Då får Vi chansen att se många gamla hjältar. Kalmar HC förstärks dessutom av Johannes Jönsson i kassen. Köp Din biljett!

Det är Vi som är KHK!

/Peter KHKaren