Jag hoppar in i betygsleken och ger både spelare och laget Min dom…

Under landslagsuppehållet är det populärt att betygsätta spelarna och jag ger Mig in i den leken.
Jag kommer jämföra dem med betygen jag satte innan säsongen.

Jag kommer också betygsätta lagets insats efter 16 spelade matcher.

Den första juni lade jag ut ett inlägg med betyg på truppen.
Jag kommer alltså jämföra betyg då och nu.

Betygsskalan såg ut som nedan:

1 Ekoxe = Stabil division 1 spelare som behöver utvecklas ytterligare. Har en del att bevisa.

2 Ekoxar = Här finns potential att bygga vidare på. Håller redan nu HockeyAllsvensk nivå.

3 Ekoxar= Stabil HA pjäs som gör sitt jobb varje dag. Trygg pjäs i lagbygget.

4 Ekoxar= Klasspelare som är på väg mot SHL. Bärande spelare under säsongen.

5 Ekoxar= SHL klass! Är bara på besök i HA. Attraktion i serien!

Då skrev jag: Robin Johansson var uttalad förstakeeper i Troja förra säsongen. Svarade där för ett tryggt målvaktsspel. Tog det han skulle t a, samtidigt som han gjorde många spektakulära räddningar under säsongen och blev en publikfavorit. Räddningsprocent på 91,4 i ett bottenlag som åker ur talar sitt tydliga språk. Trojasupportrarna ville ha honom kvar till vilket pris som helst. Det säger mycket. Robin är snart 23 år gammal och är under stadig utveckling. Ska bli mycket intressant att se under Timos ledning.

Betyg: Det kan inte bli annat än 4 ekoxar. Kommer helt klart att tillhöra toppskiktet av målvakter i HA och här finns potential att höja betyget.

Dagens omdöme: Robin har bara spelat sju matcher och har varit skadad. Visst har han gjort någon sämre insats, men också flera starka prestationer. Gjorde comeback senast och storspelade då i kassen. Dagens betyg 3 ekoxar, men är på väg mot den fjärde skallbaggen.
___________________________________

Då skrev jag: Arvid Holm är inne på sitt tjugonde levnadsår och har alla verktygen för att på sikt bli en stormålvakt. Han är välväxt med sina 193 cm i strumplästen och 97 kilo på vågen. Trots sin storlek är Arvid mycket snabb i sina förflyttningar. Det här är en modern målvakt som tävlar varje dag för att bli bättre. Visade härlig klass i J20 Superelit förra säsongen. Arvid har ännu inte gjort någon match på seniornivå och går nu rakt in i HA. Spännande!

Betyg: Med tanke på orutinen så hamnar utgångsbetyget på 2 starka ekoxar. Här finns potential att klättra upp flera pinnhål på betygsskalan under säsongen.

Dagens omdöme: Arvid har verkligen växt och växt. I bortamatchen mot AIK var han verkligen en matchvinnare av rang. Har precis växlat upp till 4 ekoxar. Nu gäller det att behålla den nivån eller rentav öka…

_________________________________

Backar:

Då skrev jag: Josef Ingman är 23 år gammal och är på väg uppåt i karriären. Kommer nu göra sin första säsong i HA. Det här rör sig om en välskolad back som fostrats i Modo. Visade redan i tidiga år talang och representerade Ångermanland i TV-pucken. Har spelat senaste två säsongerna i Kallinge. Ifjol gjorde den spelskickliga backen 47 poäng på 40 matcher!

Betyg: Saknar rutin från HockeyAllsvenskan, men visade med besked i Kallinge att han är mogen för att fortsätta karriären uppåt. Josef kommer växa under säsongen och inleder på betyget 3.

Dagens omdöme: Josef har varit lite upp och ner i prestationerna. När han har rätt dag är han riktigt bra. Det gäller nu att få de dagarna oftare. Då kommer betyget att höjas. Har nu betyget 3 ekoxar.

____________________________________

Då skrev jag: August Nilsson är är ett extremt spännande nyförvärv från Växjö Lakers. Nittonåringen är hela 189 cm lång och väger nästan 90 pannor. Han är en välskolad back. August var en mycket viktig pjäs i Lakers J20 SuperElit lag och svarade där för 27 poäng på 41 matcher i grundserien. I slutspelet blev det sedan ytterligare 6 poäng från hans klubba på 8 matcher. August fick under säsongen också spela 2 CHL matcher och 9 SHL kamper. Han fick då mycket speltid och hyllades för sitt mogna spel. Nilsson fick även göra 3 matcher med Småkronorna.

Betyg: Jag ger utan att tveka August 4 ekoxar som utgångsbetyg. Det här är en back som kan bli hur bra som helst. Allt talar för att betyget höjs under säsongen.

Dagens omdöme: August har blandat och gett så här långt. Han visar stundtals upp ett brilliant utvecklat spelsinne. Jag tycker att det lossnat allt mer för August i de senaste kamperna. Vem minns inte hans passning till 3-0 målet mot Tingsryd? Hockeygodis av bästa sort. Just nu har Nilsson 3 ekoxar, men här finns potential att höja betyget.

__________________________________

Då skrev jag: Nu är Mikael Kurki tillbaka i fadershuset. Oj, vad han har längtat tillbaka! Som säkert alla vet har Kurki spelar tre säsonger med KHK i HA. Efter att han fick lämna Karlskrona har han spelat en säsong i finska KooKoo och två säsonger i KRIF. Hela tiden har han haft en längtan att få återvända till KHK. Jag törs lova att det INTE finns någon mer laddad spelare än Kurki i hela hockeyvärlden inför denna återkomst. Kommer bli enormt viktig i lagbygget.

Betyg: Kurki kommer vara en stor lagpappa och den uppgiften kommer han att ta på största allvar. Mikael kommer att leda truppen varje dag på isen och hans rutin är ovärderlig. Han vet vad som krävs på denna nivån. Han inleder på en stark 3.

Dagens omdöme: Kurki har haft otur med skador. Det är inte rättvist att betygsätta honom nu, utan det får vänta till senare på säsongen. Det dröjer lite till innan Vi får återse honom på isen.

____________________________________

Då skrev jag: Daniel Norbe är en kille som snart fyller 23 år. Den här grabben har spelat mycket juniorhockey i Växjö, innan han värvades till HV71. Efter en finfin säsong i deras J20-SuperElit lag, kom Tingsryd och lockade honom till spel i HA. De tre senaste säsongerna har Daniel huserat i de småländska skogarna. Senaste säsongen gjorde han 20 poäng på 52 matcher och var då Tingsryds bästa back.

Betyg: Daniel är nu etablerad i HA och är fortfarande under stor utveckling. Kommer att betyda massor i laget och vet vad som väntar på denna nivån. Är mycket nära 4 Ekoxar, men får starta på 3 Ekoxar med plus-tecken. Spelar antagligen upp betyget under säsongen.

Dagens omdöme: Daniel är en kille som med sin inställning och hockeyfrilla är lätt att älska på isen. Har än så länge varit lite ojämn. Kapaciteten finns för att höja betyget. När han spelar på topp är detta en grym back. Just nu 3 ekoxar.

____________________________________

Jag skrev då: Joseph Berger hämtas från Frölunda och det här är en ung 18-årig back. Trots sin ringa ålder spelade Joseph 44 matcher med Frölunda J20 i SuperElit gångna säsongen. Är en stor talang och ett framtidsnamn.

Betyg: Joseph är som han säger själv en modern tvåväggsback. Har inte spelat på seniornivå tidigare. Han har otroligt mycket hockey i sig och kommer utvecklas enormt under säsongen. Är först och främst tänkt som sjundeback och kommer lira mycket i J20. Får 2 ekoxar på sin stora talang.

Dagens omdöme: Berger har inte fått mycket speltid. Han har gjort det som kan förväntas av honom så här långt. Känslan är att Vi kommer få se mer och mer av Joseph ju längre säsongen lider. Här finns enormt mycket sparkapital. Får inget betyg nu med tanke på speltiden.

______________________________________

Jag skrev då: Drew Paris är ingen pjäs man flyttar på i första taget. Är 193 cm lång och väger 100 pannor. Säsongen 15/16 värvades Drew av en viss Patric Larsson till Tingsryd. Blev då en stor succé. Svarade för 26 poäng på 47 matcher och var inblandad i det mesta. Paris har ett skott som är få förunnat. Skjuter som en häst sparkar.

Betyg: Drew Paris kommer att bära backsidan i KHK. Räkna med att han finns på isen ofta och garanterat i varje powerplay. Betyget är 4 glada ekoxar.

Dagens omdöme: Drew träffar nästan alltid målet när han skjuter. Tyvärr utnyttjar han sitt giftiga skott för sällan. Har gjort sex poäng på de matcherna han spelat och det är förstås klart godkänt för en back. Jag har dock högre krav på Paris. I egen zon blir han ibland en säkerhetsrisk. Jag vill att han ska hålla rent runt kassen, spela enkelt i egen zon, snäppa upp farten och skjuta oftare i offensiv zon. Här kan Vi räkna med att betyget kommer höjas. Just nu 2 ekoxar.

____________________________________

Jag skrev då: Viktor Grahn hade 1/6 inte blivit utlånad till KHK. Därför fick han inget omdöme eller betyg då.

Dagens omdöme: Viktor har verkligen bidragit sedan han lånades ut av Luleå till Karlskrona. Trots en fjärdeplats i tabellen har KHK släppt in mest mål i serien ihop med Södertälje och Pantern. Att som back då ha +4 i +- statistiken är bra. Framåt har han själv gjort sju poäng. Visar många gånger ett enormt moget spel. Landar nu på 3 mycket starka ekoxar och har när som helst en fjärde.

______________________________________

Jag skrev då: Nick Pageau var inte värvad till KHK 1/6 och fick därför inte något omdöme eller betyg.

Dagens omdöme: Nick är en back med många strängar på sin lyra. Han har 0 i +- statistiken. Nick har producerat tio poäng framåt som back och det är förstås imponerande. Är absolut topp 10 av backarna i HA och det finns mer att hämta ut i honom. Får nu betyget 4 ekoxar.

____________________________________

Forwads:

Jag skrev då: Jörgen Karterud har gjort 25 landskamper för sitt hemland och till detta kan läggas många juniorkamper i landslagsdressen. Han har tidigare i karriären gjort 12 SHL matcher med Linköping. Jörgen är en pålitlig poängplockare som närmast kommer från Västervik. Är i KHK för att ta ytterligare kliv i sin utveckling.

Betyg: Jörgen vet spelreglerna i HA. Han kommer dra med sig alla ungtuppar i laget. Är här med rätta höga förväntningar på sig och startar med betyget 4 Ekoxar.

Dagens omdöme: Jörgen är inblandad i massa situationer på isen. Han sliter som ett djur och ger aldrig vika.Han får massor av målchanser på grund av sitt uppoffrande spel. Tyvärr har han sumpat massor med lägen och det har bara blivit en pytts. Får nu 3 ekoxar, men när målskyttet lossnar kommer det betyget höjas…

_____________________________________

Jag skrev då: Johan Schreiber har redan 19 matcher i HA på sitt CV. Johan är en poänproducerande spelare som nu får chansen i A-laget efter succén i J20 SuperElit förra säsongen. Gjorde då imponerande 43 poäng på 37 matcher. Är hungrig och vill vidare i karriären.

Betyg: Johan får trots sin orutin betyget 3 Ekoxar. Den här killen har ett underbart spelsinne och näsa för målet. Om han lyckas lägga på sig några kilo muskler under sommarträningen kan han bli vassare än förväntat.

Dagens omdöme: Johan har verkligen tagit chansen. Blir bara bättre och bättre. Han har producerat fem poäng så här långt och det kommer mera. Sliter hårt och skjuter gärna. Utan tvekan har han 3 ekoxar.

_____________________________________

Jag skrev då: Axel Sundberg har fått en stor del av sin hockeyfostran i Timrå. Förra säsongen tillhörde Axel Växjö Lakers och var där en av de bärande spelarna i deras J20 SuperElit lag. Svarade då för 36 poäng på 37 matcher. Han fick även 3 matcher i SHL. Axel vill inte stanna länge i HA. Han vill vidare i karriären.

Betyg: 3 Ekoxar startar Sundberg på. Han kommer inte ha några som helst problem att spela på HA Nivå. Axel har finfin speluppfattning och kommer leverera många sköna poäng under säsongen.

Dagens omdöme: Vilken speed och fart unge herr Sundberg visar upp. Han är en fröjd att beskåda. Är dessutom helt orädd att ge sig in i situationer. Han har redan svarat för åtta poäng, varav sju av dessa är mål. Har +3 i +- statistiken. Axel har 3 urstarka ekoxar och här törs jag utlova en fjärde innan säsongen är till ända.

_____________________________________

Jag skrev då: Marcus Paulsson är egentligen alldeles för skicklig att spela ”bara” i HA. Med 382 SHL matcher, 106 NLA kamper, 55 fighter i finska högsta ligan och landskamper är han förstås överkvalificerad i dessa sammanhang. Marcus fick skäll av många förra säsongen. Det var ingen succé. Men hur var hans omgivning? Nu tror jag att Vi får se en helt annan Pålsson. En riktig klasspelare!

Betyg: Solklara 5 ekoxar om han är motiverad. ”Pålle” vill ha revansch och är taggad. Han har hunnit bli 34 år. Nu är jag säker på att omgivningen tänder honom lite extra. Unga hungriga grabbar ihop med transatlanter. Här kommer det gå undan och i detta laget finns välskolade spelare som förstår Marcus hockeyintelligens. Normalt HockeyAllsvenskans bästa spelare!

Dagens omdöme: ”Pålle” var revanschsugen, hungrig och enormt vältränad när säsongen drog igång. Det har Vi också blivit varse på isen. Vilken härförare han är! Den ena delikatessen avlöser den andra. Förra säsongen fick Paulsson mycket negativ kritik och många var tveksamma till hans fortsättning i KHK. Marcus har gett svar på tal. Det är som en helt ny spelare på isen. Han bär kaptensbindlen med stolthet och passion. Detta kommer dessutom bli ännu roligare. Han är som ett självspelande piano nu. Fem glada ekoxar delas ut!

_____________________________________

Jag skrev då: Justin Crandall har alltid öst in poäng i sin karriär. Säsongen 16/17 spelade han i ECHL svarade Justin för 58 poäng på 66 matcher. Senaste säsongen gjorde han 44 poäng på lika många matcher i danska högstaligan. Har också spelat 9 AHL matcher. Justin är sedan tidigare kompis med Austin Farley. Kommer ha höga krav på sig och är redo att leverera.

Betyg: 4 Ekoxar delas ut och det utan minsta tvivel. Den här poängsprutan har många strängar på sin lyra och kommer defenetivt att leverera i HA också.

Dagens omdöme: Justin har massa hockey i sig, men blir emellanåt lite osynlig i matcherna. Att han är en poängmakare behöver ingen längre tvivla på. Sex mål och åtta assist talar klarspråk. Vem kommer inte ihåg straffen mot AIK. Johannes Jönsson var då i korvkiosken på Hovet och köpte både en och två med bröd… Poänkungar har en tendens att vara lite gubben i lådan. Även om jag vill se han mer i matcherna går inte fjorton poäng att skoja bort. Får 4 ekoxar nu, men dessa kan växa sig starkare.

____________________________________

Jag skrev då: Matt Carey är en 26-årig kanadick som har mycket hög kapacitet. Han har lirat hela 169 matcher i AHL och har även gjort 2 NHL matcher. Värvades mitt under förra säsongen av Leksand för att hjälpa dem tillbaka till SHL. Gillades skarpt av fansen, då han alltid smällde på i närkamperna och var en riktig krigare.

Betyg: Här delas 5 ekoxar ut. Är jobbig att möta och producerar också poäng. Kommer få mycket stort förtroende i KHK under säsongen.

Dagens omdöme: Matt Carey är en fantastisk spelare på många sätt. Han kan i samma byte dela ut tre tacklingar och man tänker att han måste vara helt slut. Då ruskar han lite på axlarna, rättar till hjälmen och klipper en fjärde på väg ut till byte. Fantastiskt! Trots sin tuffa spelstil har han bara 12 minuter på botbänken, så det är justa tag. Han banar väg för sina medspelare och gör så mycket nytta som många kanske inte ser. Trots det har han själv producerat tio poäng. Betyget hamnar just nu på 4 ekoxar.

___________________________________

Jag skrev då: Linus Karlsson är en supertalang. 18-åringen som spelade i KHK gångna säsongen svarade då för 52 poäng på 42 matcher! Blev efter säsongen vald till bästa forwad i hela J20 SuperElit. Fantastiskt! Var också uttagen i A-truppen vid 13 tillfällen. Linus fick representera Sverige i U19 landslaget och gjorde då 6 poäng på 4 matcher. Redan säsongen 16/17 spelade Linus i Boros A-lag i division 2. Trots att han då var blott 16 år gammal blev det 44 poäng på 31 matcher. Supertalang!

Betyg: 4 Ekoxar skuttar glatt omkring. Här kan det bli en femte under säsongens gång. Flera SHL Klubbar ville ha Karlssons underskrift och alla trodde han var förlorad till Växjö Lakers. Valde då att krita på för KHK. Tack för den! Linus blir inte långvarig i HA, så passa på att njut!

Dagens omdöme: Linus har ännu inte visat sin fulla potential och blommat ut. En del av detta tror jag stavas Miketinac. Då Kalle haft skadebekymmer har Linus saknat sin lekkamrat. Vi ser emellanåt hur mycket hockey det finns i Karlssons kropp. Här har KHK ett enormt sparkapital. När det lossnar kommer det att hända saker. Tills dess 2 ekoxar.

_____________________________________

Jag skrev då: Nicke Johansson är nu tillbaka i KHK som 32 åring. Han har ju spelat för Karlskrona i både division 1 och HA tidigare. Efter att han lämnade har det blivit fyra säsonger i Tingsryd och en i Oskarshamn. Nicke är en riktig playmaker som utvecklats flera snäpp de senaste åren.

Betyg: Johansson har längtat tillbaka till KHK och här vet Vi vad Vi får. Nicke kommer vara en ledare för de yngre killarna och pusha på varje dag. Han kan styra upp powerplay och får en viktig roll. Startar på 3 starka ekoxar som snabbt kan bli 4.

Dagens omdöme: Nicke har så här långt gjort femton poäng. Ett mål och fjorton assist. Det kan förstås ingen klaga på. Men i +- statistiken har Johansson -2 och det är han inte nöjd med. Nicke är en bättre hockeyspelare nu, än när han senast var i klubben. Det finns ännu mer att hämta hos Nicke framöver. Får tills vidare 3 ekoxar.

______________________________________

Jag skrev då: Joseph Jonsson är bara 20 år gammal, men känns redan rutinerad. Har under de två senaste säsongerna spelat 87 SHL matcher för KHK. Man glömmer lätt att Joseph fortfarande är ung och under stadig utveckling. Kommer få ta mer ansvar i HA och det kommer han utvecklas mycket av. Går mot en spännande säsong!

Betyg: Jonsson kommer förstås ha stor nytta av sin hårdhet från SHL. Att han själv blir bättre och bättre gör ju inte saken sämre. Kan bli det stora utropstecknet både i laget och serien. 4 lyckliga ekoxar delas ut.

Dagens omdöme: Joseph har varit lite ojämn så här långt. Det råder ingen tvekan utan att han har alla verktygen i sin låda. Det känns som han inte har det riktiga självförtroendet. Han gör alltid ett enormt jobb på isen. Trots att han väntar på första fullträffen har det blivit sju poäng framåt. Har +4 i +- statistiken. Just nu blir det 3 ekoxar, som snabbt kan föröka sig. Tro på Dig själv Joseph!

____________________________________

Jag skrev då: André Nordstrand är fostrad i talangfabriken uppe i Huddinge. Efter två säsonger i Linköping kom han till KHK J20 inför säsongen 16/17. Har där visat vilken stor talang han är. Senaste säsongen blev det 40 poäng på 38 matcher i J20 SuperElit. Starka papper! Är en ledartyp och bar också C:et senaste säsongen. Utvecklingskurvan pekar brant uppåt och han lär höra tala om sig.

Betyg: Det finns så mycket hockey i André att betyget inte kan bli annat än 4 dansande ekoxar. Kommer vilja förbättra sig varje dag och är inte nöjd med att spela i HA.

Dagens omdöme: Nordstrand har inte fått så mycket förtroende ännu. Trots sin ringa istid har han +1 i +- statistiken. Här har KHK ytterligare ett sparkapital. Säsongen är lång… Har spelat för lite för att betygsättas.

______________________________________

Jag skrev då: Kalle Miketinac är en nittonåring som är bördig från Kallinge. Har under hela sin karriär setts som en stor talang. Han har också spelat för Sverige i U16, U17 och U18. Kalle kommer nu närmast från Frölunda. Tyvärr hade han lite skadebekymmer förra säsongen. Det blev 6 matcher och 4 poäng i Frölunda J20 Super Elit lag. Han lånades också ut till Oskarshamn i HA. På 10 matcher där blev det 3 poäng.

Betyg: Då Kalle hade skadebekymmer ifjol börjar han på 3 förväntansfulla ekoxar. Jag tycker själv att Miketinac är det mest spännande nyförvärvet i truppen. Jag vet hur mycket hockey det finns i den kroppen. Får han en rejäl sommarträning och sedan får vara skadefri, kan han bli årets raket. Jag blir inte det minsta förvånad om han slutar säsongen med 5 jublande ekoxar. Se upp!

Dagens omdöme: Tyvärr åkte Kalle på en hjärnskakning och har bara spelat tio matcher. Vi har dock fått bevittna massa läckerheter i de matcherna han lirat. Fem poäng har han svarat för i sina fem kamper och +3 i +- statistiken.
Jag står fast vid att Kalle blir det stora utropstecknet om han bara får vara skadefri nu. Denna killen som lirar med småkronorna kommer bli en publikfavorit innan säsongen är slut. Med tanke på bara tio matcher blir betyget nu 3 ekoxar.

___________________________________

Jag skrev då: Kyle Osterberg var inte klar för KHK 1/6 och därav inget omdöme och betyg.

Dagens omdöme: Kyle har också haft en hjärnskakning. Han har gjort fyra poäng framåt på sina elva spelade matcher och har +2 i +- statistiken. Osterberg jobbar, river och sliter. Men får inte alltid ut något. Det känns som det finns fler växlar. I nuläget 3 ekoxar.

____________________________________

Jag skrev då: Viktor Liljegren var inte klar för KHK 1/6 och därav inget omdöme och betyg.

Dagens omdöme: Liljegren kom in i KHK med ett tryout kontrakt. Han tog chansen och blev kvar. Utan några högre krav på sig har den speediga forwaden gjort sex mål och två assist. Att han har -1 i +- statistiken drar ner betyget lite grann. Kan här finnas ännu en växel framöver? Just nu 3 ekoxar.

_____________________________________

Betyg på laget KHK: KHK ställde med undantag av Marcus Paulsson och Joseph Jonsson ett helt nytt lag på isen.
Detta orutinerade och unga team har verkligen charmat Karlskronasupportrarna.
Det är synd att fler från staun inte insett vad de missar i underhållningsvärde.
Visst har det blivit lite ungdomliga misstag och ett par mindre lyckade prestationer.
Det har också varit en del av charmen. Tittar man bort 15 sekunder kan man missa två läckerbitar och en indianare.
Men på det stora hela är det succé för detta färska gänget.
Bäst av allt är att man bara blir bättre och bättre.
Vem hade trott att KHK skulle ligga fyra i tabellen efter sexton omgångar med detta unga och färska lag?
Nu blir det 3 ekoxar som håller på att föröka sig…

Det är Vi som är KHK!

/Peter KHKaren