Blekingehockeyn, TAIF och lite News…

Kära läsare!

Sommarvärmen har dragit in över vårt avlånga land och i mångas tankar existerar nu sol, bad, fiske och grillning.

Samtidigt vill man ha lite läsning där man ligger på stranden och blir pepparkaksgrann… Därför tyckte jag det var dags att knåpa ihop det första ”riktiga” inlägget här på KHKaren.se .

Jag tänkte börja med att släppa en liten NYHET. I samarbete med Wip kommer KHKaren att ha en egen app till Iphone/Ipad och Androids.
Vad ska detta då vara bra för?
Appen ska innehålla NYHETEN Push and Talk. När KHK spelar bortamatcher och KHKaren är på plats kommer jag att prata in när det händer viktiga händelser på isen. Sekunden efter kan alla med appen lyssna på det intalade och på så sätt smidigt och effektivt följa matchens händelser. Självklart kommer appen att vara gratis!
Mer om detta när vi börjar närma oss seriepremiären.

Hur ser då läget ut för Blekingelagen och för Taif som nu har Karlskrona bördiga Patrik Larsson vid rodret som sportchef?

Vi börjar med KRIF. Som vanligt har KRIF’s sportchef Micke Johansson satsat på unga hungriga killar som vill uppåt på karriärsstegen. Ett recept som han verkligen lyckats med till fullo under tidigare säsonger. Nu blir det inget undantag. KRIF har en ny skeppare och det är rutinerade Per Ljusteräng som tar över rodret. Detta tror undertecknad är ett lysande genidrag. Det känns som att den unga gruppen kommer passa Per som handen i handsken.
”Findus” är fortfarande den uttalade förstekeepern i Kallinge/Ronneby laget. Att Martin Pettersson är en duktig burväktare råder det inga tvivel om. Kommande säsong gäller det för honom att inte visa spagettiarmar och ben när det verkligen gäller frampå vårkanten. Kan han istället behålla sin nivå då och till och med snäppa upp sig ytterligare något snäpp, kan det bli riktigt intressant. Som backupp har man Charlie Torstensson. En målvakt under kraftig utveckling.

På backsidan finns det några frågetecken, som mycket väl kan uträtas till utropstecken. Helt klart behöver KRIF få in en lite mer rutinerad pjäs i denna lagdelen. Det tror jag också kommer.

Framåt så tror jag att Ondrej Otcenas kommer att bli en stor publikfavorit. De efterforskningar som KHKaren gjort pekar på detta. Däremot sätts en del frågetecken kring poängsprutan Brock Nixon. Kanadensaren har sannerligen briljerat i mindre ligor. Hur han står sig här vet bara spåkulan. Om Micke Johansson träffat rätt, ja då är det bara att lyfta på hatten och gratta till en ny lyckad rekrytering. I övrigt framåt så har det försvunnit lite och även tillkommit.

Sammantaget så blir KRIF förstås intressanta och är åter ett lag att räkna med.

Jag måste till sist påpeka att det är tråkigt att KRIF ser KHK som en konkurrent. Detta är inget som något av föreningarna tjänar på. Blekinge är litet och här gäller det för hockeyns bästa att samverka med sina länskollegor på alla plan. Att KRIF skriver samarbetsavtal med en annan allsvensk klubb utan för länets gränser, väcker ett löjets skimmer. Man behöver inte gå över ån efter vatten… Oavsett vilket lag i Blekinge som ligger i HA, bör förstås övriga klubbar samarbeta med dem. Släppa fram spelare dit, då de är mogna och i gengäld få spelare som behöver speltid på division 1 nivå. Då mina vänner stärker vi ishockeyn i Blekinge. Dessutom är de sociala bitarna med boende osv då redan lösta.

Nästa lag till rakning är Olofström. Västlaget har bekymmer med sin ekonomi och har på allvar tagit tag i sina problem. Detta drabbar förstås föreningen inom alla områden. Sportchef Simon Skoog har fått gå ner på deltidstjänst och man kan förstås inte ha samma spelarbudget som tidigare.

Ett stort ansvar kommer att vila på mycket duktiga Matija Pintaric. Förra säsongen hade slovaken räddningsprocenten 92,9. Det kommer krävas att han hamnar där nu också. Som backup hittar vi Otto Nordgren. Den här grabben är med för att lära och utvecklas. Ännu är han långt ifrån att vara en division 1 målvakt. Nu kommer han inte få stå många matcher. De gångerna han får chansen gäller det verkligen att inte stå på hälarna. Han kan säkerligen komma in och göra fina insatser någon gång emellanåt.

På backsidan finns bara Daniel Bertov och Adam Porshammar kvar sedan förra säsongen. Klart intressantast i de bakre regionerna är Jesper Appel. 20-åringen har hämtats från Färjestads J20 superelit lag. Den här gossen kommer låta tala om sig. Var så säkra. Steelers behöver få in något meriterat namn på backsidan och jag hoppas att det finns pengar i börsen till detta.

Offensivt ser OIK starkare ut. Man sätter förstås stort förtroende till Thomas ”Fahla” Fahlqvist. Felix Maegaard Scheel kommer också att få dra ett tungt lass, liksom Joakim Sydegård och Niklas Persson. Transatlanten Justin Norris är en liten kvick spelare som fått ett try out kontrakt. Det kan nog vara klokt. Det här är ett riktigt oprövat kort, som har öst in poäng i en liten liga. Om han håller även på division 1 nivå kan han sätta alla belackare på plats.

Sammanfattningsvis så har Olofström ett lag med många ”utfyllnadslirare”. I alla fall på pappret. Det är förstås biverkningen av den bistra ekonomiska situationen som klubben för tillfälligt befinner sig i. Olofström får hoppas att laget blir just ett LAG. Att alla ger sin sista blodsdroppe för varandra, supportrarna och klubbmärket. Då kan man överraska. Men min känsla är att laget får mycket svårt att nå en plats i Allettan. Jag hoppas att OIK supportrarna ställer upp på samma vis som KHK’s dito gjorde ifjol, om det börjar gå lite kräftgång. Det kan vara skillnaden mellan himmel och helvete. Med fyra lag till negativt kval är marginalerna inte stora…

I västra Blekinge hittar vi också anrika Mörrum GoIS. Laxarna har haft några riktiga hundår. Man hade ett tag usel ekonomi och det var riktigt snurrigt i föreningen. Tränare byttes lika ofta som man tog nya ”kallingar”… Mörrum ska ha en stor eloge som tog tag i sina problem. Från att ha varit ett sjunkande skepp, så har alla hål lagats och nu seglar man med fulla segel och en framgångssaga ter sig nära förestående. Sportchef ”Lönken” ligger nog i sommarvärmen med ett leende när han tänker på sitt lagbygge. Efter att ha haft flera säsonger med motvind, unnar jag från hela mitt hjärta Mörrum GoIS efterlängtad framgång.

Längst bak har Alexander Jirhage försvunnit. Dennis Karlsson är emellertid kvar och han får sällskap av Mattias Pettersson. Den sistnämnde kommer från Halmstad, där han var en publikfavorit och detta är en mycket duktig ”målis”. Dennis har en fin högsta nivå och behöver bara snäppa upp sin lägsta nivå. Jag tror att Dennis och Mattias kan sporra varandra till stordåd.

Defensiven ser också riktigt bra ut för att vara på division 1 nivå. Härförare Tommie ”the Gun” Samuelson som man knyckt från OIK, kommer betyda mer än de flesta kan ana. Övriga backar hade GoIS tröjan på sig redan gångna säsong och de unga killarna kommer vara än vassare nu. Johan Hedmans rutin kommer också vara en mycket viktig pusselbit.

Framåt ser det nästan ”skrämmande” bra ut. Jens ”Jensa” Svensson som senast spelade i Mörrum 2002/2003 är nu tillbaka. Jens är utan tvivel Sveriges vassaste division 1 spelare. Med klubbytet och i denna omgivningen kommer det verkligen bli att ”gammellaxen” leker… Kanadensaren Brandon Wong har jag vid efterforskningar bara fått goda vitsord om. 161 poäng på 185 ECHL matcher ger oss inte facit, men en klar fingervisning. Det här kommer att bli succé! Henric Andersén är ett annat ”tungt” nytillskott. Den unga grabben på 22 år har redan gjort 78 HA matcher. Dessa är inte gjorda vad som helst, utan i Leksand. Det är ju ett lag som alltid rustat starkt inför varje säsong. I den här omgivningen kommer den Värmlandsbördiga ynglingen att ta nästa steg på sin utvecklingskurva. Jesper Johansson från Skellefteå J20 Superelit lag måste förstås också nämnas. Den här spelaren kommer så småningom lira betydligt högre upp än division 1. Mörrum har många andra starka namn på forwadssidan och vi kommer gå igenom detta, när alla trupper är satta och tabellen ska tippas.

För att sammanfatta detta så har Mörrum ett ”Dream Team” på pappret. Det känns i luften att Jössarinken kommer att fyllas många gånger under kommande säsong och allt talar för att ”laxarna leker” igen. Det gäller nu bara att Djoos får alla att dra åt samma håll och att han vågar ge lite fria tyglar offensivt.

Tingsryd AIF är utanför länets gränser, men måste ändå få några rader här. Laget och föreningen har ju varit bittra konkurrenter till Blekingeklubbar i många, många år. TAIF har stora problem med sin ekonomi och det såg ett tag ut som om föreningen skulle dras ner i sjön Tikens djup. Nu blev det inte så! Istället bytte man ut sportchef/grupp och styrelse. Man städade bort det gamla och har nu fått in kompetenta personer i föreningen, som har båda fötterna på jorden och en inbyggd vinnarinstinkt. Patrik Larsson är numera sportsligt ansvarig. Han är inte bara pappa till Oliver och Kevin Ekman-Larsson, utan också bördig från Karlskrona. (Hans bror Tobias Larsson är för övrigt ny ledamot i KHK’s styrelse.) Visst har Tingsryd en tuff match att gå, men det ser onekligen lovande ut på sikt. Vi ska ta en snabbtitt på deras lagbygge också. Där är inte mycket sig likt sedan man trillade ur HA gångna säsongen.

TAIF har värvat ungt och hungrigt. Man har medvetet letat spelare från trakten och däromkring. På pappret har man absolut ett lag som kommer att vara med och fightas i toppen. Där finns många godbitar, som vi kommer granska närmare, då pucken snart ska släppas. Att Nicke Johansson från KHK har kritat på för Smålandsklubben, är i mina ögon ett rätt beslut av såväl föreningen som Nicke själv. Han kommer inte bara att göra många poäng, utan arbetet över hela banan varje dag. Med allt nytt blod som kommit in i TAIF, finns alla förutsättningar för att det ska gro och att man på sikt ska få skörda i Nelson Garden arena.

Mer om Tingsryd och övriga division 1 lag kommer så småningom…

Avslutningsvis så blir det förstås några kommentarer om KHK också. Dock inte så långt, då jag vill spara detta till när det är dags att gå igenom alla lags trupper i HA.

Sportchef Stefan Bengtzén har nu satt sin första trupp i Karlskrona. Karaktären på spelarna blev precis så som undertecknad trodde, när Stefan tillträdde sin tjänst. Unga hungriga killar som kommer göra sitt jobb varje dag. På match och på träning. Den röda tråden är också duktiga skridskoåkare.

Målvaktssidan ser på förhand nästan oförskämt stark ut. Danska landslagsmålvakten Patrick Galbraith kommer förstås till Karlskrona för att ta förstaspaden. Rutinerade målvaktslejonet Timo Leinonen har inga planer på att ge bort sin plats. Istället tränar Timo hårdare än någon gång innan. Att klubben fått in fantastiskt skickliga Anders Palm som målvaktstränare, gör att man här känner sig mer än nöjd.

Bakåt har vi många unga killar. Visst saknar de rutin, men istället är de som hungriga vargar. De kommer att jaga och hugga på allt. Alfahanen Nick Angell kommer att leda sina styrkor till stora triumfer. Ju mer av serien som går, desto bättre kommer denna backbesättning att bli. Jag återkommer med mer genomgående analys av våra backpjäser.

Offensivt finns det på förhand några frågetecken. Jag är optimist och tror att dessa blommar ut och blir stora utropstecken. Redan nu säger jag: Håll ett extra getöga på Pär Lindholm! Mixen av ålder på spelarna tycker jag är helt rätt. Våra transatlanter Jordan Smotherman, Sergio Somma och Jacob Cepis har förstås högt ställda förväntningar på sina axlar. De är värvade för att producera poäng och jag är säker på att de infriar våra förväntningar. Erkänt duktiga Alexander Bergström kommer att kunna ta ytterligare ett kliv fram med denna omgivningen. Alexander Viklund är en tuffing och redan nu känns det som att han på egen hand kommer att tända hela arenan flera gånger, med sin tuffa spelstil. Övriga nyförvärv och de som är kvar från förra säsongen ska vi granska närmare innan säsongen startar. Var så säkra!

Fortsätt nu att njuta av sommaren och var rädda om Er!

Och glöm inte…

Du Vandrar Aldrig Ensam – För Det Är Vi Som Är KHK!

/Peter KHKaren