KHKaren tippar HA och premiären avklarad i division 1F

Hej på Er kära läsare och tittare!

Imorgon är det äntligen seriepremiär, då ska vårt kära KHK ska ta sig an Asplöven på bortaplan. Det kommer förstås bli en fight med mycket premiärnerver, men jag tror att laget kommer hem med 3 poäng till staun.

Samtidigt är det stor hockeyfest på Stars and Stripes. Klockan 17:45 drar den igång med massa intressanta intervjuer. Se film i högerspalten!

Under onsdagen var det premiär i division 1F som spelade full omgång. KRIF besegrar knappt Borås med 1-0. Det ska dock sägas att KRIF totalt ägde matchen och borde gjort fler kassar.
Olofström besegrar på hemmaplan Pantern med 4-1. Det mest anmärkningsvärda där var att skåningarna vann skotten med 49-20. Det håller förstås då inte att bara göra en balja.
Kristianstad vinner programenligt hemma mot Helsingborg med 4-2. Det var dock en jämn tillställning som länge stod och vägde.
Prestigemötet mellan Tingsryd och Nybro slutade 1-2. Avgörandet kom med blott åtta sekunder kvar. Snacka om blytung inledning på serien för TAIF.
Den stora skrällen kom i Halmstad, där hemmalaget besegrade gästerna Mörrum med 7-4. Halmstads nyförvärv Patrik Bergström blev omgångens lirare med tre mål och en assist.
Inga stora växlar ska förstås dras efter en omgång. Kul att serien är igång!

Det är dags att fortsätta tippa HA säsongen 13/14. Vi har nu kommit till platserna 2 och 1.

Så här slutar HA säsongen 13/14:

2. VIK Västerås

Motivering: Västerås slutade trea senaste säsongen och nu tror KHKaren att man hamnar ett pinnhål högre upp. Visst är det ett enormt avbräck att inte ha med poängmaskinerna Patrik Berglund och Mikael Backlund i laget. Samtidigt kan ju inte andra klubbar heller ta nytta av någon NHL lockout. Laget från gurkstaden har värvat starkt och man kommer bli tunga att möta. Västerås går mot en högintressant säsong.

På målvaktssidan har det skett stora förändringar. Lars Johansson var rena monstret i kassen under senaste säsongen. Det var inte fråga om han skulle försvinna till SHL, utan snarare vilken klubb det skulle bli. Nu var det Frölunda som lade vantarna på honom. Gustaf Lindvall fick inte chansen i många kamper, då nämnde Johansson var som en vägg. Nu har Gustaf också lämnat klubben och återfinns i Tingsryd. Dessa har ersatts med Jonas Fransson från Rögle och Färjestad lånet Luca Boltshauser. Den förstnämnda har briljerat i HA tidigare och han gjorde absolut inte bort sig i Elitserien under fjolåret. Fransson kommer att vara given etta nu och då kommer han att växa än mer. Luca är en ung talang som har alla förutsättningar att på sikt befinna sig i högsta ligan. Han är redo att ta chansen när den kommer. Trots förlusten av Johansson, tycker jag att Västerås är i princip likvärdiga på målvaktssidan.

 backsidan blir det förstås ingen NHL förstärkning i form av Brendan Mikkelson denna säsongen. Västerås har tappat Stefan Warg till AHL och Tim Heed till Skellefteå. Utan tvekan två duktiga pjäser. Klubben har inte legat på latsidan. Man har plockat in Tomas Mitell från Örebro. Trettiotvååringen är ingen stjärna på att åka skridskor, men däremot är han ett spelgeni. Mitell är utan tvekan en gigant på denna nivån. Räkna med att han finns på isen då det vankas pp. Andreas Frisk är en annan vass backförstärkning som hämtats från AIK. Andreas har tidigare visat sin höga klass i HA och kommer att tillföra massor.

Bland forwads har hela sju ansikten försvunnit. Tyngsta förlusten är utan tvekan Matt Fornataro. Han gjorde senaste säsongen 48 poäng på lika många matcher. Nu återfinns Matt i Leksand. Att Marcus Eriksson fick hemlängtan och återvände till Vita Hästen var förstås också ett tungt avbräck. Västerås har värvat hela sex transatlanter framåt, varav fem är kanadicker. Jeremy Williams kommer att bli en stor attraktion i HA. Tjugonioåringen som lirat 32 NHL matcher och 404 AHL kamper sticker förstås ut mest. Han luktar sig till målchanser och avslutar med kirugisk precision. Kenndal McArdle är en helt annan spelartyp med 42 NHL matcher i bagaget och massa AHL rutin. Han kommer jaga ihjäl motståndarbackarna och kommer vara enormt viktig med sin attityd. Kevin Doell är en annan spelare som prövat på lyckan i NHL och som besitter AHL rutin i överflöd. Han har visat upp sig i HA tidigare och gjorde då 49 poäng på 37 matcher. Luca Caputi kommer att parkera framför motståndarnas kasse i parti och minut. En riktig bjässe som är stentuff. 35 NHL matcher och 228 AHL fighter har det blivit. Tony Romano och Giancarlo Iuorio har ännu inte samma meriter, men är båda mycket vassa hockeyspelare. Västerås har det mycket starkt ställt framåt.

Sammanfattning: Hela Västerås håller tummarna för att det nu ska bära hela vägen mot SHL. Helt klart gör klubben en allvarlig satsning för att lyckas med detta. Västerås har ett mycket starkt lag på pappret och jag är övertygad om att man slutar sämst på plats nummer 2 när serien ska summeras.

_____________________________________________________________________

2. Djurgårdens IF

Motivering: Senaste säsongen mer eller mindre krävde många ”Gårdare” att laget skulle göra ett snabbt återtåg till högsta serien. Nu blev det inte alla så. Varför då tippa Djurgården som etta nu? Stockholmarna har ett nytt spännande lag och tränare Zabel verkar fått ordning på pusselbitarna. Djurgården har imponerat stort på försäsongen och jag tror man fortsätter på den inslagna vägen. Då blir man tunga att stå emot. Järnkaminerna har ett fantastiskt publikstöd hemma på Hovet. En nog så viktig ingrediens.

 Målvaktssidan har man tappat Chet Pickard som ännu inte är klar för någon ny klubb. Chet var ojämn. Han varvade topprestationer med mindre lyckade matcher. Nu lutar sig Djurgården mot Adam Reiderborn och Johan Mattsson. Adam fick stå en del matcher senaste säsongen och visade då att han har alla förutsättningar att bli en toppmålvakt. Johan Mattsson har alltid varit lovande och efter ett äventyr på andra sidan pölen, är han nu tillbaka i Sverige. Han kommer ta upp kampen om förstaspaden och de bägge unga grabbarna kommer sporra varandra till stordåd.

Bland backarna är Erik Gustafsson det stora avbräcket. Han var mycket duktig senaste säsongen och tjugoettåringen ska förstås spela i SHL för att fortsätta sin utvecklingskurva. Nu är det Frölunda som får ta del av hans tjänster. Elias Granath har försvunnit till tyska DEL ligan och med sin erfarenhet är han förstås en kännbar förlust. Vad har då tillkommit? David Printz är tillbaka i Djurgården efter en säsong i Österrike. Han har massa med rutin från Elitserien och AHL. Kommer att bli en viktig kugge i detta lagbygge. Sam Lofquist hade en strålande säsong i IK Oskarshamn senast och han är under fortsatt utveckling. Blir mycket intressant att följa. Djurgården kommer att klara sin utmärkt på backsidan.

Bland forwads har de ”gamla” profilerna försvunnit. Jag tänker då förstås på namn som Ölvestad, ”Fimpen”, Ottosson, Bremberg och Eriksson. Flertalet av dessa ”gubbar” har rena kultstatusen i klubben. Nu var det emellertid dags att föryngra laget. Andra förluster är supertalangerna Alexander Wennberg som numera återfinns i Frölunda och Pontus Åberg som fångats upp av Färjestad. Det är förstås omöjligt att behålla sådana talanger, när man inte återfinns i högsta ligan. Måns Krüger, Matthias Sundberg och Nicklas Heinerö har hämtats från talangfabriken Huddinge. De tre tjugoettåringarna kommer att låta tala om sig i HA. Var så säkra! Steve Saviano är det mest meriterade nyförvärvet. Efter två säsonger i Elitserien med Växjö Lakers, ansluter han till Stockholmsklubben. Steve har tidigare visat vilken gigant han är i HA. För att få in lite rutin hämtar man trettiosjuårige Joakim Eriksson från SM-liga. Han kommer bli en fadersgestalt i truppen. Djurgården har det bra ställt bland forwads.

Sammanfattning: Nya Djurgården har hittat rätt på försäsongen och här vimlar det av kreativa lirare. Den svagaste punkten är på förhand målvaktssidan. Får man bara ihop det här, då väntar en mycket rolig säsong för alla med DIF hjärta. En bra start på serien och jag tror att Djurgården kommer att växa flera storlekar. På hemmais kommer man inte att tappa många poäng. Jag tror att Djurgården hittat rätt och toppar dem därför på plats 1.

KHKaren tippar HA

1. Djurgården IF
2. VIK Västerås
3. Rögle BK
______________________________
4. Malmö Redhawks
5. Södertälje SK
6. Björklöven
7. Karlskrona HK
______________________________
8. BIK Karlskoga
9. IK Oskarshamn
10. Mora IK
11. Timrå IK
12. IF Troja/Ljungby
______________________________
13. Almtuna
14. Asplöven

Fram till Vi hörs igen:

Var rädda om Er och glöm inte:

Du vandrar aldrig ensam, för Det Är Vi Som Är KHK!

/Peter KHKaren