Västerås ny jumbo, Gnaget skrällde och Jakobs är i zonen

Kvalserien till SHL fortsatte på torsdagskvällen. I och med dagens resultat är serien nu lika oviss som det svenska sommarvädret.

Malmö som senast imponerade när man besegrade Västerås på bortaplan, hade idag en ”straffspark” i de flestas ögon, då man mötte jumbon AIK på hemmaplan.
Hemmalaget inledde också starkt och stockholmarna hann inte med. Man var tvingade att dra på sig utvisningar och detta utnyttjade också Malmö. Redan efter 1.48 gör man 1-0 i powerplay och sedan var det ytterst nära mera mål vid flera tillfällen. Istället för utökad ledning kvitterar AIK oväntat när klockan visar 12.22. 1-1 står sig sedan perioden ut.

I andra akten byter matchen helt skepnad. Det finns bara ett lag på isen och det var AIK. Gnaget gör tre raka mål och går fram till 1-4 innan det är dags för pausvila. Malmö var inte ens trea på pucken under dessa tjugo minuter. AIK ser sedan ut att ha allt under kontroll i tredje perioden. Då reducerar Rödhökarna som en blixt från klar himmel. De 7.19 som återstår öser förstås skåningarna på så mycket man orkar. Man kommer dock inte närmare och matchen slutar 2-4. Därmed lämnade också AIK jumboplatsen.

Ny jumbo är istället Västerås. Man spelade idag hemma mot Örebro och efter att ha haft det motigt, kändes en seger som ett måste. Så blev inte fallet, då Örebro segrade med 2-5. Efter att ha sett Västerås samtliga matcher slår det mig att Fransson i kassen inte alls håller samma höga klass som tidigare under säsongen. Det märks också på honom att självförtroendet saknas för tillfället. Inte alls samma pondus som vi är vana att se honom ha. I matchen tog visserligen Västerås ledningen med 1-0, men sedan var det slut på det roliga. Örebro har i varje match imponerat på mig genom att sätta sina klara chanser och idag var inget undantag. Närkingarna tog över matchen helt i första perioden och ledde i paus med 1-3. Man fortsatte sedan att spela smart i andra perioden. Med 1.17 kvar fick dock hemmalaget upp hoppet igen, då Fredrik Johansson gjorde sin andra pytts denna afton. Från högerkanten svarade han för en härligt välplacerad puck. Västerås fick massa lägen i powerplay i sista perioden. De kändes aldrig farliga och Örebro redde ut det hela och gör så småningom två mål till och fastställer slutresultatet 2-5. Örebro har fyra poäng ner till strecket och har ett bra utgångsläge, men man är långt ifrån klara för SHL i denna hyperjämna tabell.

På Hovet tog Djurgården sin andra hemmavinst på raken. Efter att ha tvålat dit AIK senast i derbyt, väntade nu uppstickarna Rögle. När Hesa Fredrik till slut ljöd hade hemmalaget fixat tre viktiga poäng via 5-3 seger. Rögle bjöd upp till kamp under hela matchen och spelade en smart hockey. Man fick den här gången jaga hela tiden. Djurgården ledde med 1-0, 2-1 och 3-2. Skåningarna jobbade sig ikapp och kvitterade varje gång. När man utjämnade till 3-3 då det var 3.35 kvar började de flesta ana att en förlängning låg nära till hands. Då klev Sätersonen Jens Jakobs in i handlingen. Bara fyrtio sekunder senare gör han 4-3 och frälser Hovet. Jens gjorde två mål i derbyt senast och är verkligen i den berömda zonen för tillfället. I tom kasse gör sedan DIF också 5-3.
Nu ska det bli mycket intressant att se hur Rögle tacklar denna motgången. Inte bara att man förlorar, utan att man får ett mål emot sig när man precis jagat ikapp. Fortsätter Ängelholmsgänget att överraska eller gick luften ur dem nu?… Inom kort har vi svaret.

I tabellen är det så enormt tight. Jumbon Västerås har sju poäng och tvåan Rögle tio pinnar. Detta blir kamp in i kaklet.