Heta Järnkaminer, Örebro mot SHL, Debatt hos TAIF supportrar och KRIF vann igen

På lördagseftermiddagen fortsatte de båda Kvalserierna och åter var det flera oväntade resultat.

I Kvalserien mot SHL fortsätter Örebro att imponera. I returmötet mot Västerås idag, gav man inte ”gurkpojkarna” skuggan av en chans. Matchen slutade med förkrossande 5-0 för hemmalaget. Västerås är ett lag i spillror just nu. Ingen verkar tro på det de ska uträtta på isen. När sedan Jonas Fransson fortsätter att vara mänsklig i kassen, ja då blir det tufft. Jag såg inget som talar för att Västerås ska resa sig igen. Varma soldagar och härliga grillkvällar är vad de kan se fram emot. Örebro fortsätter att rusa iväg mot att försvara sin SHL plats. Man är tunga att möta och när chanserna kommer visas kyla. Med tre omgångar kvar har man fem poäng ner till strecket.

Jag varnade efter senaste omgången att luften kanske gick ur Rögle, då man tappade ledning i slutet av matchen och då fick torsk av Djurgården. Idag var det dags för returen, då man tog emot Järnkaminerna hemma i Ängelholm. De första minuterna av matchen började Rögle bäst och skapade många chanser. Man fick dock ingen utdelning på dessa. När Djurgården istället gjorde 0-1 efter 5.52 så svängde matchen helt. Det var som om all energi försvann från skåningarna. Stockholmarna gjorde 0-2 innan perioden var slut. I andra akten spär man på till 0-3 och efter en minut i slutperioden är det dags för Jens Jakobs att producera igen. I och med sitt 0-4 mål har Jens nu gjort fyra mål på de tre senaste matcherna.

Att hemmalaget sedan reducerar två gånger om är mer av akademisk betydelse. 2-4 segern var hur rättvis och logisk som helst, med tanke på hur det såg ut på rinken. Djurgården tog sin tredje raka triumf och man ser alltmer ut som ett SHL lag. DIF innehar också andraplatsen just nu. Jag skulle bli mycket förvånad och grymt imponerad om Rögle efter detta reser sig igen.

AIK skrällde senast nere i Malmö, då man spelade fjädrarna av Rödhökarna. När lagen idag skulle mötas på Hovet var stockholmarna taxerade som favoriter hos spelbolagen. Någon ny triumf blev det dock inte. Malmö flög hem med tre sköna pinnar efter 1-2 triumf. Skåningarna spelade en perfekt genomförd bortamatch. Man avvägde verkligen när man skulle gå på lägena och hemåt hjälpte alla varandra.

Malmö fick också det ack så viktiga 0-1 målet. Detta kom i inledningen av andra perioden. När sedan en överlycklig Robin Alvarez skjuter in 0-2 efter 11.10 spelat av tredje akten var det rullgardin ner för AIK. Visserligen reducerade Gnaget till 1-2 med 1.38 kvar, men man kändes ändå aldrig nära. Allt talar nu för att Vi får se AIK i Telenor Arena till hösten. Hur känns det Bävern?… ;) Malmö däremot är bara en poäng efter Djurgården som innehar andraplatsen.
Konstaterar också att Franzén sparkades efter AIK nederlaget idag.

I Kvalserien till HockeyAllsvenskan spelades idag två av tre matcher. Björklöven-Vita Hästen spelas söndag.

KRIF som har fått luft under vingarna igen, tog idag emot Piteå på hemmaplan. Blekingelaget rivstartade och tog ledningen med 3-0 redan i första perioden. Man spelade sedan på resultatet och norrlänningarna kunde därför närma sig i målprotokollet. Slutresultatet blev till slut 3-2. Den sista reduceringen kom med 1.23 kvar. Piteå fick därefter inte ens chansen att plocka ut Styrman i kassen för att kvittera. KRIF är i och med dagens vinst absolut med i racet. Man är nu bara två poäng från en plats i HA, med tre omgångar kvar att spela. Det lär dock krävas vinst borta mot Vita Hästen i nästa omgång, om deras dröm ska bli sann. Piteå rasade i tabellen i och med dagens torsk och är nu nästjumbo.

Smålandsderbyt mellan Troja och Tingsryd slutade med en solklar 4-1 seger för hemmalaget. Det var många uppretade TAIF supportrar. Varför då undrar ni? Tingsryd valde att skicka Kevin Ekman-Larsson till J20 laget, som samtidigt spelade en viktig match för att hänga kvar i J20 superelit. TAIF supportrarna menar att man inte ville vinna matchen i Ljungby, då man inte ska gå upp i år. Hur mycket det ligger i den diskussionen får de lärde tvista om. Troja var klasser bättre än TAIF denna dag och segern var helt odiskutabel. Därmed är Ljungbylaget för tillfället på HA plats. Tingsryd går det inte lika bra för. Man är ny jumbo i tabellen.

I och med dagens resultat är Vita Hästen helt klara för HockeyAllsvenskan, om man på söndagen besegrar Björklöven borta.