KHKaren tippar HockeyAllsvenskan!

Hej på Er kära läsare och tittare!

Först av allt vill jag hinta om att KHKaren på söndag släpper en liten NYHET. Missa inte det!

Nu är det dags att fortsätta att tippa HA säsongen 13/14. Vi ödslar ingen tid, utan tar tjuren vid hornen.

Så här slutar HA säsongen 13/14:

10. Mora IK

Motivering: Mora utnyttjade verkligen NHL lockouten förra säsongen. Med en spelare som Anze Kopitar så lyfte förstås hela laget. En sådan gigant är förstås helt oersättlig. Man ska veta att Anze spelade 31 av 52 omgångar. Överlag ser Mora lite tunnare ut.

På målvaktssidan har dalalaget tappat både Daniel Hansen och Ervins Mustukovs. Dessa bägge är ersatta med tjugoåriga Mantas Armalis, som gjorde 33 matcher för Tranås i division 1 förra säsongen och blott artonåriga Marcus Högberg. Marcus gjorde tre Elitseriematcher senaste säsongen för Linköping och hade då räddningsprocenten 88,5. Bägge dessa killar är två mycket lovande målvakter, men de saknar rutin och stora frågetecken sätts för hur de ska klara en lång säsong på 52 omgångar.

Backsidan känns som Status Quo. Jens Hellgren och Kalle Ekelund har lämnat. Tillkommit har Jonathan Harty från franska ligan och den offensiva pjäsen Kevin Mitchell. Kevin har spenderat de tre senaste säsongerna i Österrike och Italien.

Bland forwads finns förstås inte Anze Kopitar med. Om vi bortser från honom har klubben ett par tunga förluster, men dessa är mer än väl ersatta. Tyngsta nyförvärvet är förstås Jeremy Colliton som spelat 326 AHL kamper och 46 Elitseriematcher. Ryan Thang med 165 AHL matcher står inte långt efter.

Sammanfattning: Mora har två oprövade kort på målvaktssidan. Det brukar aldrig vara något gott omen. Backsidan känns likvärdig och om man bortser från Anze Kopitar ser det lite starkare ut bland forwads. Mora kan en bra dag slå alla lag, men jag tror även att de kan åka på pumpen i matcher de ”ska vinna”. Det luktar en 10:e plats för dalmasarna.

_____________________________________________________________________

9. IK Oskarshamn

Motivering: Under Silly season radade Oskarshamn upp starka nyförvärv och man var mycket högt placerade på KHKarens lista. När väl träningsmatcherna drog igång, har det varit mer än grus i maskineriet. Senast åkte man på pumpen mot Troja med 1-4. Är det månne för många stjärnor och viljor i laget? Visst är träningsmatcher och seriematcher två vilt skilda saker. Samtidigt ska man veta att det inte finns någon strömbrytare att trycka på. Jag törs lova att många är oroliga i Oskarshamns ledning.

 Målvaktssidan har både Stefan Ridderwall och Patrick Galbraith lämnat. Dessa är ersatta med Michal Zajkowski från Tingsryd och Oskar Sehlstedt från Piteå. ”Zacke” är förstås den givna förstamålvakten, men Oskar kan alla gånger komma in och göra stabila insatser. ”Zacke” kan vara rena rama väggen, men han kan också släppa nästan allt. Nu behöver han hålla en jämn och hög nivå. Totalt sett är Oskarshamn svagare på målvaktssidan denna säsongen.

Backsidan ser fyra nya ansikten och lika många har försvunnit. Ett par riktigt ”tunga” namn har tillkommit. Eller vad sägs om Fredrik Styrman med massa Elitserierutin och danska landslagsmannen Emil L. Kristensen. Visst är Sam Lofquist en kännbar förlust, men totalt sett är laget lite starkare på backsidan.

Bland forwads hittar vi ett av HockeyAllsvenskans mest spektakulära nyförvärv. Jag talar då förstås om Josh Soares. 21 poäng på 50 Elitseriematcher, 57 poäng på 52 HA kamper och 26 poäng på 53 AHL matcher inger respekt. Trettioettåringen blir förstås inte yngre, men är fortfarande hungrig och kapabel på denna nivån. Man har även hämtat Alex Leavitt som lirat 106 DEL matcher och 43 AHL fighter. Högkapabla Francois Bouchard är en annan lirare som man måste tala sig varm om. Till sist lyfter jag fram Arsi Piispanen som värvats från SM-liga. Det vimlar av stjärnor framåt i Oskarshamns anfall.

Sammanfattning: På pappret har förstås IK Oskarshamn ett lag som normalt sett skulle placerats mycket högre upp. Jag är medveten att laget kan ge KHKaren en rejäl käftsmäll när säsongen sätter igång. Jag är dock beredd att sticka ut hakan. Jag tror helt enkelt inte att alla drar åt samma håll. Försäsongen har varit en katastrof och jag tror inte att det finns en hemlig knapp att trycka på. Därför placerar jag Söderströms grabbar på plats 9.

KHKaren tippar HA

1. ?
2. ?
3. ?
4. ?
5. ?
6. ?
7. ?
8. ?
9. IK Oskarshamn
10. Mora IK
11. Timrå IK
12. IF Troja/Ljungby
______________________________
13. Almtuna
14. Asplöven

Fram till Vi hörs igen:

Var rädda om Er och glöm inte:

Du vandrar aldrig ensam, för Det Är Vi Som Är KHK!

/Peter KHKaren