KHKaren fortsätter tippa HockeyAllsvenskan

Hej på Er kära läsare och tittare!

Jag påminner att det på torsdag är stor hockeyfest på Stars and Stripes. Klockan 17:45 drar den igång med massa intressanta intervjuer. Se film i högerspalten!

Det är dags att fortsätta tippa HA säsongen 13/14. Vi har nu kommit till platserna 6 och 5.

Så här slutar HA säsongen 13/14:

6. Björklöven

Motivering: Björklöven tog senaste säsongen steget upp i HA. Man var helt överlägsna i kvalserien och visade att de verkligen var värda platsen. Nykomlingen var redan förra säsongen ett starkt ishockeylag och efter avancemanget har man inga kännbara förluster. Däremot har man fyllt på laget med många duktiga lirare. Till detta ska läggas att man är mycket svårslagna på hemmaplan. Hemmapubliken är verkligen enögd och det har förstås laget nytta av.

På målvaktssidan är Daniel Wälitalo kvar. Sonen till den gamla måvaktshjälten Göte Wälitalo var enormt bra i kvalserien och han blir fortfarande bättre och bättre. Daniel kommer att få stå en hel del matcher, men det lär knappast bli tal om någon förstaspade. Den lär nämligen vara vikt åt nyförvärvet Andrew Raycroft. Trettiotreåringen kommer närmast från spel i Italien. Innan dess har Andrew bland annat lirat hela 280 NHL matcher. Det säger förstås allt och lite till. Umeålaget står sig mycket starka på målvaktssidan.

Backsidan är rejält förstärkt. Största förlusten är utan tvivel Russ Moyer till IK Oskarshamn. Han är dock ersatt med ackuratess. Rutinerade Per Hållberg med över 500 elitseriematcher på sitt cv, har hunnit att bli trettiofem år, men är förstås fortfarande en mycket duktig hockeyspelare. Han kommer betyda mycket både på och utanför isen. Patrik Nevalainen hade en strålande fjolårssäsong i Almtuna. Nu har han lämnat Uppsala till förmån för björkarnas stad. Björklöven står sig väl på backsidan.

Bland forwads har man fyra förluster. Ingen av dessa är dock riktigt kännbar. Man har fått in fem nya ansikten och här talar vi verkligen förstärkningar. Från Brynäs har man hämtat Mats Lavander. Trettiotreåringen med 308 elitseriematcher på sitt konto blev svensk mästare för två säsonger sedan. Han kommer med garanti vara jobbig att möta. Fredrik Warg med massa rutin från Elitserien och landslaget är också ett mycket ”tungt” nytillskott. Kommer förstås att leverera på denna nivån. Jag måste också nämna Stefan Öhman som hämtats från IK Oskarshamn. Det här är en kille som alltid gör sitt jobb. En nog så viktig egenskap över femtiotvå omgångar.

Sammanfattning: Björklöven är en mycket bra nykomling. Ett redan starkt lag har man förstärkt och detta i kombination med sin fanatiska hemmapublik, tror jag räcker långt. Ska något negativt påpekas är det att man förfogar över ett gammalt lag. Sju gubbar som är 30 år och däröver. En medelålder på hela 27,48 år. Detta till trots, tror jag att Löven kniper plats 6.

_____________________________________________________________________

5. Södertälje SK

Motivering: Södertälje är hockeykultur och jag kan lova att lagets supportrar inte är nöjda med att befinna sig i landets näst högsta liga. Man vill tillbaka till finrummet. Kringlorna har tappat många vassa lirare, men man har också förstärkt på rätt sätt. Södertälje är med och hugger däruppe.

 Målvaktssidan har man tappat lånet Anton Forsberg till Modo. Han gjorde många toppinsatser senaste säsongen och på 33 matcher hade han räddningsprocenten 93,3. Detta är förstås ett kännbart tapp. Sebastian Idoff är emellertid kvar. Tjugotvååringen svarade också för en positiv fjolårssäsong. Många avgörande insatser räddade viktiga poäng. På 20 matcher hade Idoff räddningsprocenten 92,4. Nu får Sebastian sällskap av AIK lånet Niklas Lundström. Småkronornas keeper har bokfört sig för 17 elitseriematcher och detta är förstås en kille som kommer låta tala om sig i framtiden. Två unga målvakter som kommer att sporra varandra till stordåd.

Bland backarna hade Södertälje senaste säsongen hjälp av NHL förstärkning i några kamper. Jag tänker då på Cam Fowler, Nicklas Grossman och Jonathan Ericsson. I övrigt har man tappat tre backpjäser till SHL. Dessa är: Emil Djuse som norpades av Frölunda, Andreas Hjelm som gått till Luleå och Viktor Lööv som Modo lade beslag på. Det är förstås inga förluster som man ersätter i en handvändning. Ersättarna är slovaken Tomas Bokros. Han gjorde en strålande säsong senast i hemlandet, men har tidigare blandat och gett i karriären. Jake Marto har gjort en del AHL matcher och har gott rykte om sig. Alexander Rindal är en spännande back. Den norska landslagsmannen är en kille under utveckling och han kommer bli mycket rolig att följa. Backsidan är sammantaget försvagad.

Bland forwads har det också skett en del förändringar. Under NHL lockouten hade Södertälje hjälp av Matt Read i 20 kamper under förra säsongen. Även NHL spelaren Carl Hagelin gjorde 8 matcher för Kringlorna. I övrigt är förstås förlusterna av far och son Nylander det mest kännbara. Man har förstås värvat också. Kanadensaren Mario Valery-Trabucco är en mycket skicklig hockeyspelare. Han har levererat i DEL ligan och det talar sitt tydliga klarspråk. AHL meriterade Jason Gregoire vet var målet finns och denna snipern kommer att bokföra sig för många pyttsar. Var så säkra! Jesper Thörnberg är i Södertälje för och visa, att äpplet inte faller långt från trädet. Ifjol var han utlånad till Södertälje och gjorde då det fullt godkänt. Tjugotvååringen kommer att vara vassare kommande säsong. Södertälje har ett starkt lag framåt och vi kan vara säkra på att det kommer bjudas på offensiv hockey.

Sammanfattning:.Södertälje har ett lag som absolut kommer att hamna på övre halvan av serien. Backsidan känns som lagets svagaste del på förhand. Visst har man två unga målvakter, men jag tror att de bägge ungtupparna kan växa rejält under säsongen. Detta med varandras hjälp. Framåt finns det massa med spets och publiken kommer bjudas på många höjdpunkter. När allt summeras tror jag att Södertälje tar plats 5.

KHKaren tippar HA

1. ?
2. ?
3. ?
4. ?
5. Södertälje SK
6. Björklöven
7. Karlskrona HK
______________________________
8. BIK Karlskoga
9. IK Oskarshamn
10. Mora IK
11. Timrå IK
12. IF Troja/Ljungby
______________________________
13. Almtuna
14. Asplöven

Fram till Vi hörs igen:

Var rädda om Er och glöm inte:

Du vandrar aldrig ensam, för Det Är Vi Som Är KHK!

/Peter KHKaren