Sanningen och fy tusan vad illa och lågt!

Hej alla läsare, hockeyvänner och KHKare!

Undertecknad har mer eller mindre slaviskt följt Karlskronahockeyn sedan 1973. På den tiden nådde man knappt upp till sargen. De flesta av Er vet att jag sedan 7-8 år tillbaka i tiden också har bloggat om hockey i allmänhet och KHK i synnerhet. Den här säsongen har varit ett undantag. Ibland händer saker i ens liv som man aldrig kan planera för i förväg.

Därför har jag bara sett en match på plats i Arenan under denna säsong. Däremot har jag sett fler träningar och självklart har jag tittat på samtliga matcher. Antingen via televisionen eller via dator/platta.

Jag törs säga att jag har bra inblick i vad som händer i och runt både föreningen och laget. Något jag återkommer till i detta inlägget.

Först måste jag få ur mig själv lite vrede och ilska.

Idag kommunicerade KHK ut att ekonomin inte är den bästa. Det är jättetråkigt och sorgligt. Men när laget har det tufft, då sviker publiken. Detta är ett känt faktum oavsett om man spelar i SHL, HA, division 1, 2 eller 3. Det kommer alltid mer folk om man är topplag i serien under, än i botten serien över. Tråkigt men sant. Sanningen är att folk vill förstås se sina hjältar vinna. Man vill själv vara på den vinnande sidan.

Så handen på hjärtat: Vem hade inte redan förstått att ekonomin inte kunde vara den bästa? Skillnaden är bara att nu fick alla det svart på vitt. Det är inte detta som gör mig upprörd.

Det som får mig fly förbannad och riktigt ”pissed off” är när supportrar till andra Blekingelag (och vissa TAIF supportrar) har skadeglädje och hoppas att KHK tappar elitlicensen och allra helst går i graven? Pust och stön!

Har ni inte fattat någonting?

Lilla Blekinge har ett lag i SHL. Landets högsta hockeyliga. Något som hela länet och hela regionen borde vara enormt stolta över och se som en skänk från ovan. Det har aldrig funnits större chans att till exempel få se grannens pojk lira SHL hockey i ett lag från Blekinge. Vill ni inte att talangerna ska vara kvar i länet/regionen eller hur tänker ni?

Jag har läst igenom diverse sociala medier och jag undrar om vissa är på riktigt eller om de bara har otur när de tänker?

Något man läser ofta är att KHK och KHK supportrar inte har varit ödmjuka. Till en viss del stämmer detta förstås. Visst har Vi slagit oss för bröstet. Men… På den tiden hade länet inget lag i högsta serien och rivaliteten var naturlig. Det är däremot ingen ursäkt till att inte vara ödmjuk, men väl en förklaring. På den tiden var det ”krig” på KHK’s, GoISets, TAIF’s, KRIF’s och OIK’s supporterforum. Jag minns när KHK låg i division 2. På Mörrums forum var det flera som då allvarligt påpekade skillnaden mellan division 1 och division 2 och att Karlskrona absolut inte skulle kunna gå upp inom överskådlig framtid.

När man idag läser KRIF supporter som önskar KHK i konkurs och samtidigt tror att KRIF skulle ha en chans mot KHK i en match, då undrar man var hen slog i huvudet. Det är ju klasskillnad och ska så vara mellan landets högsta och tredje liga. Helt naturligt.

När supportrar till lag i västra Blekinge är förbannade på KHK för att sjukhuset och andra viktiga institutioner/myndigheter är placerade i Karlskrona. Andra för att Karlskrona får hämta sitt vatten som de nu gör. Men hallå! Vad har det med idrott att göra? Att Karlskrona är residensstad och störst i länet är en sak. Var de olika instutionerna och myndigheterna ska ligga får man faktiskt ta den politiska vägen.

Vem talade om ödmjukhet…

Jag vill säga att majoriteten av supportrar från övriga Blekingelag är kanon och förstår precis vad det handlar om. Självklart finns det också Karlskronasupportrar som uttrycker sig dumt och det är precis lika illa.

I lilla Blekinge är det verkligen nödvändigt att Vi hjälper varandra. Det finns bara vinnare på det. Som jag nämnde innan har chansen aldrig varit större för ungdomar i Blekinge att få spela SHL hockey i det egna länet. Det finns många spelare som efter J20 inte behöver gå så långt för att fortsätta sin hockeyutbildning. Allt är en win situation för samtliga klubbar.

Personligen gläds jag verkligen när de andra Blekingelagen firar triumfer i sina respektive serier.

Jag blir också både arg och ledsen när jag läser KHK supportrar som vräker ur sig att organisationen är för dålig. Ja, det är bara tredje säsongen i SHL. Ingen hade räknat med att klubben skulle ta steget när man gjorde det. Herregud klubben bildades 2001! Vi kan inte ha samma organisation som Brynäs. De grundades 1912 och borde rimligen ligga några steg före. Vi är yngst i SHL. Vi kan ta en titt när de andra klubbarna grundades. Rögle – 1921, Mora -1935, Örebro 1990, Luleå 1977, Brynäs 1912, Skellefteå 1921, Linköping 1976,  HV71 – 1971, Malmö Redhawks – 1972, Färjestad – 1932, Frölunda – 1938, Djurgården – 1899 och Växjö – 1997. Som ni ser är KHK enda klubben som grundats på 2000 talet. Vi behöver bokstavligen köpa oss tid.

Det har väl inte undgått någon att marknad fått sig käftsmällar från vänster och höger. Ni som delar ut dessa. Vet ni att de passerat att dra in vad som var budgeterat? De borde istället få cred. Sedan kan förstås allt, alltid bli bättre. Det vet de också om och jobbar hela tiden för att förbättra resultaten. Det är inte lätt i Karlskrona. Här finns inga stora finansmän som kan dra upp lädret och kasta in större belopp.

Man ska inte heller underskatta det faktum att Karlskronapubliken inte har vant sig vid priserna i SHL. Staun saknar traditionen av att ha ett lag i högsta ligan. Det tar tid för både publik och företag att vänja sig vid kostnaderna. Inget konstigt alls.

Jag kan lova att alla i KHK’s organisation sliter häcken av sig oavsett arbetsuppgifter. Allt för att det ska spelas SHL hockey i Blekinge även nästa säsong.

Att det är lättare och spela i ett lag som har medvind förstår förstås alla. Det blir då en helt annan stämning i gruppen. När man är ett lag i uppförsbacke uppstår förstås irritationer av olika slag inom gruppen. Det är känt faktum sedan länge. Jag kan lova att ledarstaben jobbar stenhårt med sammanhållningen i gruppen. Jag tog upp det för att jag har noterat att det diskuterats på olika ställen.

Jag har även noterat att Ove Molins kompetens som tränare varit på tapeten. En sak kan jag lova. Karlskrona har aldrig haft en mer hockeykunnig tränare. Så där ligger inte problemet. Ove utvecklas dessutom hela tiden som coach och jag törs lova att Vi om några år kommer vara stolta över att ha haft honom som tränare.

Det laget behöver nu är lugn och arbetsro. Det får man inte av att sågas på sociala medier. Någon kanske säger: Spelarna ska inte läsa vad som skrivs. En annan att de ska tåla det på elitnivå. Då vill jag påtala en sak. Oavsett nivå man spelar på är det en människa av kött/blod och med känslor bakom varje hockeyutrustning. Självklart läser de vad som skrivs. Hade inte Du som läser detta också gjort det? Lika självklart tar de åt sig. Om man läser en eller två negativa saker om sig själv går det säkert att skaka av sig. Men när det blir mer o mer o mer… Vilken levande människa tar inte åt sig då? De bryts ju ner sakta men säkert. Vem med dåligt självförtroende kliver fram och blir matchhjälte? Nej just det – Ingen!

Vi ska väl inte stjälpa våra hjältar? Vi ska ju hjälpa dem och lyfta fram både individen och kollektivet. Där kan Vi ALLA göra skillnad!

Det kan göra skillnaden mot om Vi spelar i SHL eller HA nästa säsong! Tänk på det nästa gång Du startar sågen, förlåt pennan.

Negativa skriverier/sågningar lyfter inte heller något kollektiv. Större chans att det blir kollektiv härdsmälta.

Ekonomin talar mot oss. Tabelläget talar mot Oss. Inget talar för Oss. Jo, en sak. Vi är KHKare och likt draken lyfter Vi i motvind. KHK har aldrig åkt ur en division och den traditionen ska f-n inte brytas.

Ekonomin hjälps Vi åt att fixa. Alla till arenan! Ta med vänner, ovänner, släkt, familj och alla andra. Vi talar och skriver positivt. Tillsammans lyfter Vi krigarna på isen. De kommer ge blod, svett och tårar för Oss, klubben och sig själva. De ska bli ett lag med självförtroende!

Nu åker Vi tillsammans mot SHL 18/19!

Syns i NKT Arena 20/1!

Det är Vi som är KHK!

/Peter KHKaren