En ikon har gått ur tiden – En man som inte lämnade någon oberörd

Idag kom beskedet att hockeylegendaren Desmond ”Des” Moroney har lämnat jordelivet bara några dagar innan sin 83-årsdag.

Des har verkligen satt avtryck på många plan i hela Sverige. Så också i Karlskrona dit han kom som spelande tränare inför säsongen 74/75. Jag tänkte berätta några historier från hans period i KIK.

Först av allt vill jag påtala att Des var en hårding på isen och i båset, men samtidigt med glimten i ögat. Efter karriären jobbade Des kvar som gymnastiklärare i kommunen. Där gjorde han sig känd som hård, men rättvis. Des visade då flera gånger vilket stort hjärta som han hade. Jag har en vän som hade det tufft hemma. Han hade slitna gympakläder och skor som knappt höll ihop. Vad gjorde då Des? Han tog med min vän och åkte o köpte nya gympakläder och gympaskor.

Innan jag berättar historier från hockeyvärlden måste jag säga: Vet ni om att Svenne Rubins till och med gjorde en låt om Des Moroney? Lyssna gärna:

 

När Des var på isen eller i båset var det alltid show. Jag vet inte hur många gånger han stod i sin bruna rock i båset och coachade laget. När KIK då låg under inför tredje perioden klädde Des om och kom in på isen. Han vände då matcherna på egen hand.

En gång när min pappa och jag åkte med A-laget till Kungsbacka för match mot KBA 67 inträffade följande: Under uppvärmningen stod jag på läktaren och man hörde hemmapubliken prata med varandra. ”Vilken puckkontroll Moroney har. Hur kan han?” Des gjorde nämligen den ena läckerheten efter den andra med klubba och trissan. Hela tiden med pucken som klistrad vid klubbladet. När sedan uppvärmningen är över vänder Des på klubban. Då sitter pucken fastklistrad på bladet och detta lockade förstås fram stora skrattsalvor bland Kungsbackapubliken.

Vid en match blev Des arg på domaren. När den svartvita rättskipparen passerar KIK-båset tar Des sportflaskorna och sular mot domaren. Det var som sagt alltid show.

Undertecknad har massa Des historier som jag gärna berättar vid något tillfälle, om intresse finns.

Tack för allt Du gjort i Dina gärningar Des!

Vila i frid

 

/Peter KHKaren